Ще направим ли фаталния 13-и дубъл?

0
botev plovdiv lokomotiv plovdiv
Снимка: facebook.com/botevplovdiv
- -

Ботев Пд ще направи своя дебют в Лигата на конференциите. Той ще бъде на Колежа срещу босненския Зрински Мостар. Това ще е първият съперник, който „канарчетата“ срещат за втори път в евротурнирите. За първи път това се случи през 2013 година в Лига Европа. Тогава „жълто-черните“, водени от Станимир Стоилов, елиминираха съперника след 1:1 като гост и 2:0 на реванша в Бургас. В първия мач за Ботев се разписа Ромарио Кортзорг, а двете попадения в реванша бяха отбелязани в края на мача от Мариян Огнянов и Тодор Неделев. Сега Зрински може да стане първата двойна жертва на Ботев Пд в Европа. Такива в своята история дотук имат само ЦСКА, Лудогорец и Левски.

Ботев прави удар, прибира голмайстор на Берое

Най-много отбори при първия и втория опит срещу тях са преодолявали „червените“. Те са направили това с 4 тима – Панатинайкос, Монако, Омония и Осиек, като специално срещу кипърския гранд имат и трета успешна елиминация. Двете най-велики елиминации на ЦСКА в историята срещу Аякс през есента на 1973-а и Ливърпул през пролетта на 1982-а пък дойдоха след отпадания в предишните години, които послужиха като ценен опит и разузнаване преди големия успех. Лудогорец от своя страна се е справял два пъти с литовски Жалгирис, както и със сръбския гранд Партизан.

Левски пък има само един двоен удар – срещу Щутгарт, като той е и единственият, правен в два поредни сезона.

Нов удар по Ботев (Пд)

Четвъртият наш тим, който два пъти е излизал срещу един и същ съперник, е Литекс. „Оранжевите“ два пъти играха с австрийския ГАК – през 1998-а и през 2004-а, като и двата пъти спомените са печални. В първия случай тимът отпадна след 1:1 в Бургас и 0:2 в реванша, а вторият след 0:5 като гост и успех с 1:0 в Ловеч.

Ако Ботев пък отпадне от Зрински, това ще се случи за седми път в историята на нашите тимове в Европа. Най-често това се случвало на Левски. „Сините“ успяха при първия опит да излязат крайни победители срещу силни отбори като Аякс, Динамо Киев и Хайдук Сплит, но тези съперници не им дадоха никакъв шанс, когато жребият ги изправи един срещу друг за втори път.

Остава да видим ще стане ли Ботев Пд четвъртият наш отбор с двойна жертва./ „Мач Телеграф“

Израелци напират за перла на Ботев (Пд)! „Канарчетата“ искат 2 милиона евро