Левски се сдоби с два ножа с по две остриета

0
stanislav genchev
Снимка: levski.bg
- -

В едни минали години домакинство на Левски срещу Крумовград щеше да се приема като рутина, но сега имаме два елемента за съпоставяне. Понеже треньорът Станислав Генчев дойде именно оттам, както и основният нападател Алекс Колев измина същия път, сега има малка разлика. Таранът стана голмайстор на първенството с екипа на тима от Родопите със своите 15 попадения през миналата кампания.

Левски никога в историята си не е правил това, което ще се случи днес

Наставникът на сините вече го започна този мач с опит да отнеме евентуално притеснение от еуфорията и да го вкара в треньорската стая. Играчите на Левски били притеснени или направо „гипсирани“ от пълните трибуни и затова играли сковано. Помните това, нали?

Предшественици на Генчев в такива моменти постилаха килима на неуспеха, а сега той пожела ефектът от симбиозата да се стовари с положителна светлина върху отбора му. Нека идват още повече хора на стадиона и нека ние играем още и още по-добре. Аудиторията иска да чуе точно това и треньорът е наясно, че сега е моментът да се възползва от ситуацията. Докато Левски играе добре, вкарва голове и печели, феновете ще са на стадиона, това е доказано през годините.

Сантиментите са на заден план, това е ясно. Следващия кръг пак ще има такива въпроси, защото на дневен ред е друг бивш отбор на Генчев, но за Разград тепърва ще се дискутира и спекулира. Това, че Крумовград познава много добре бившия си треньор, е нож с две остриета и за двете страни. Те му знаят идеите, но пък и той е наясно със слабите им места.

20 години по-късно: Генчев повтори Мъри

Подобен личен казус трябва да реши и Алекс Колев. Първо, за защитата на Крумовград той е прочетена книга, но важи и обратното и в тази връзка можем да очакваме частична изненада в стартовия състав на Левски. Голяма част от миналогодишния състав на Крумовград и в момента е на разположение на наставника Атанас Рибарски, а той неминуемо се е допитал до по-опитните играчи в състава на какво е държал Генчев и как може да се противопостави на борбеността на Колев. Но както всички познават методите на настоящия треньор на Левски, така и той може да ги изненада. През миналия сезон едно от основните оръжия на Крумовград бяха статичните положения, които до голяма степен носеха попаденията за тима. За момента това не му се получава на Генчев на стадион „Георги Аспарухов“, но днес може да сюрпризира бившия си тим.

Еуфорията е завладяла феновете на Левски. Доброто представяне на тима, подправено с атакуваща и атрактивна игра, се оценява от сините привърженици. Треньорът се качи на гребена на вълната от самото си назначение и говори със самочувствие, каквото приляга на наставник на Левски. Не отстъпва от думите си, хвали играчите, когато трябва, размахва пръст и постоянно заявява, че той носи цялата отговорност. Думи, които не се казват само за да се харесат на хората, но и са подплатени е достатъчно аргументи от многото свършена работа по време на подготовката. Както самият Генчев заяви, тепърва предстоят трудните мачове с по-стойностните отбори в първенството, но сините вече са натрупали самочувствие и могат да излязат с високо вдигнати глави, независимо срещу кой и къде играят.

Мачът с Крумовград минава в графата задължителни и на „Герена“ си дават ясна сметка, че трябва да сгазят съперника у дома. Това е видимо и в погледите на играчите, които вече със зъби и нокти се борят за игровите минути със синия екип. Конкуренция и дълбочина. Това липсваше в Левски през последните години, а сега е налице до голяма степен от работата на Генчев и екипа му. Предстои да видим дали щастливото начало ще продължи.

Мартин Владимиров/ „Тема спорт“

Генчев избра състава за Крумовград