Левски с втори най-силен старт в историята си

0
levski
Снимка: levski.bg
- -

Левски продължи с ударния старт и срещу Крумовград, като спечели отново убедително с 3:0. Така, след 4 изиграни мача, тимът на Станислав Генчев събра пълен сбор от 12 точки и стои на върха с голова разлика 15:1. И логично част от феновете се питат откога любимият им отбор не е стартирал толкова силно и случвало ли се е такова нещо някога въобще.

Добра новина за Левски

Започването с 4 победи определено не е нещо невиждано за клуба. В годините, в които е имало елитна дивизия в страната, това се е случвало 12 пъти. И за да отсеем кой от тях е по-по-най трябва да хвърлим поглед върху головата разлика. А както казахме тя е доста внушителна – 15:1.

Справката в статистиката показва, че само един старт в историята е бил по-силен – този преди 28 години. Стави дума за този през сезон 1996/97. Тогава след първите си 4 шампионатни мача Левски пак е лидер, а головото му съотношение, отново както сега, е плюс 14. Отбелязаните голове след 4 кръга тогава обаче са 17, а допуснатите – 3. А голова разлика 17:3 се счита за по-добра от 14:1. Следователно, само един гол не достигна на играчите на Генчев да надминат този клубен връх.

„Синя“ експлозия

Интересното е, че сезон 1996/97 бе най-слабият в ерата на президента Томас Лафчис, а силният старт не бе затвърден и не донесе нищо. Левски завърши четвърти в крайното класиране и загуби спора за Купата от ЦСКА, но все пак се добра до участие в Европа като финалист в турнира.

От останалите 10 първенства преди настоящото, в които Левски почна с 4 победи в първите си 4 мача, „сините“ 6 пъти станаха шампиони, а в други 4 финишираха втори.

Ето защо новият любимец на „сините“ фенове не е титуляр

За последно с 4 успеха те тръгнаха през сезон 2012/13 с треньор Илиан Илиев. През пролетта той бе сменен от Николай Митов. Титлата бе изпусната болезнено след 1:1 у дома в последния кръг срещу Славия и тя отиде за втори път в Разград.

През 21-и век имаше още един старт с 4 от 4 – през 2004/05 с треньор Станимир Стоилов, но и тогава тимът завърши втори, а шампион стана ЦСКА./ „Мач Телеграф“

Левски в шах за гостуването на Лудогорец