Херо: Левски може да се бори с Лудогорец за титлата! Разградчани се надскочиха с много в Баку

0
chernomoretz bdin (3)
- -

Лудогорец го чака напрегната седмица. Днес възпитаниците на Георги Дерменджиев изливат в мач-реванш от третия квалификационен кръг на Шампионската лига срещу Карабах, след като спечелиха в Азербайджан с 2:1. А по програма в събота трябва да приемат и направилия много силен старт на сезона Левски. Едва ли има по-подходящ човек от Димитър Димитров да коментира стореното от началото на кампанията от разградиани и сините. Ето какво сподели Херо в интервю за „Тема спорт“.

Само един футболист на Левски тренира в почивния ден

Г-н Димитров, за мнозина победата на Лудогорец с 2:1 като гост на Карабах в първия мач от третия квалификационен кръг на Шампионската лига бе голяма изненада на фона на представянето на съперника в евротурнирите миналия сезон. За вас очаквана ли бе?
– Очаквана? Не мога да я нарека така на база на това, което показа Лудогорец като продукция в предишните си гостувания – срещу Динамо Батуми и Динамо Минск. Много малко хора са очаквали нашият шампион да спечели в Баку. Но на фона на играта смятам, че успехът бе напълно заслужен. В този мач те надскочиха с много моментното си състояние.

Ще успеят ли да го направят отново?
– Не мога да кажа дали ще го направят. Но се надявам да успеят и им го пожелавам. Определено обаче реваншът ще бъде много труден. Защото Карабах има футболисти, на които, ако им се предоставят малко повече свободни пространства, са в състояние да ти създадат доста проблеми. Говоря за централния нападател Жуниньо, както и партньорите му в атака. Неслучайно мачовете на тима са резултатни. И те ги печелят, когато успяват да направят бърз преход от защита в атака.

На този фон да очакваме ли по-прибрана игра от Лудогорец, или тимът трябва да се опитва да прави сходни неща с тези от първия двубой?
– Не съм аз човекът, който да каже как да се играе. Това вече са неща от правомощията на старши треньора. Той ще си прецени тактиката и постройката. Надявам се да бъде печеливша.

От представянето на Карабах през миналия сезон прави впечатление, че тимът опитва да доминира и като гост…
– Точно така. Наблюдавах ги и срещу Леверкузен тази пролет – домакинството и гостуването. Това е отбор, за който няма абсолютно никакво значение на кой терен играе. Почти винаги представянето му е еднозначно.

Мишо Вълчев: Левски има самочувствие и е набрал скорост! Можем отново да победим в Разград

Коя според вас е най-отличителната черта в играта им? От какво трябва да се пази най-много Лудогорец?
– Вижте, не искам да навлизам чак в такива детайли, защото Лудогорец има анализатори, хора, които ги гледат задълбочено тези неща. И съм сигурен, че виждат и най-дребните, но важни елементи. Те най-добре могат да си изградят тактиката. Но ще повторя, че най-важното е Лудогорец да играе с желанието, характера и агресията, която показа в Азербайджан. Ако разградчани успеят да се доближат до нивото от първия двубой, мисля, че няма да имат проблеми да продължат напред и да достигнат плейофите на Шампионската лига.

Левски не беше правил такова нещо от 15 години

Колко ключово ще е отсъствието на Бърнард Текпетей?
– Излизането на всеки основен футболист е проблем. Но мисля, че Лудогорец има достатъчно дълга скамейка. Лошото е, че контузията на Текпетей съвпадна и с наказанието на Кайо Видал. Тоест, в реванша ще отсъстват крайните нападатели. Но в състава има вариативност, така че разградчани винаги могат да извадят нещо, с което да изненадат Карабах. Още повече, че Лудогорец има опит в такива евродвубои, при това по-голям от този на съперника.

Сам казахте, че Лудогорец не се представяше добре като гост в евротурнирите, а серията му бе от шест поредни загуби… У дома обаче по правило тимът не пропуска такива съперници – попарата му е сърбал дори Олимпиакос.
– Ще видим, дано пак стане така. Дано Лудогорец намери баланса в играта, защото несъмнено го очаква много труден сблъсък.

Ръководството на Левски започва важни преговори

В събота би трябвало да има двубой Лудогорец – Левски, ако не бъде отложен. Разградчани са ви изненадали в Баку, а сините правят ли го с този перфектен старт на сезона?
– Лично мен не ме изненадват. Защото сините почти запазиха състава си и успяха да надградят. Смятам, че като потенциал и възможности съвсем спокойно Левски може да се бори с Лудогорец за шампионската титла тази година.

Тоест, ако сините продължават така, сериозно ще хвърлят ръкавицата на шампиона, така ли?
– Все още не бива да даваме генерални оценки, защото отборите, с които игра Левски, не са от водещите. Но това, което показа като продукция, е добро за момента. Искам да ги видя срещу тимове като Лудогорец, Ботев Пловдив, Черно море и другите силни, тогава да си направя съответните изводи за потенциала. Мисля, че не се самозалъгвам и смятам, че той е добър. И ще има възможности тази година да се бори за нещо голямо.

Генчев прилага невиждана на „Герена“ схема