Странният БГ случай в Лудогорец и Левски

0
levski ludogorets kristian dimitrov
Снимка: levski.bg
- -

Това че в титулярния състав на Лудогорец българите са малко, не е изненада за никого. Така е от години. Но ето, че и другите ни водещи отбори последваха този пример. Този сезон тенденцията на по-малко българи се забелязва все по-отчетливо и в Левски. Да, в момента Пламен Андреев е титуляр, но в първия кръг Станислав Генчев предпочете Матей Маркович. Хърватинът обаче получи нелепа контузия и изгуби своя шанс, поне за момента. Сякаш единственият безспорен титуляр от българите на „Герена“ е голмайсторът Алекс Колев. Виждаме, че в първите 4 кръга по време на мачовете партньорът на национала се сменяше, но той беше постоянно на терена, докато има някаква интрига в срещите.

Трябва да отбележим, че титуляр от началото на сезона е Кристиан Димитров. Но не е ясно докога, защото се очаква скоро новото попълнение Кристиан Макун да застъпи. Най-голямо е отстъплението при Патрик-Габриел Галчев. Той има само 9 минути, записани в 2 мача този сезон. През миналата кампания футболистът, който стигна и до националния отбор, беше титуляр в 17 срещи в Първа лига. Марин Петков също страда от новата схема на Левски, налагана от Станислав Генчев и сякаш за него няма място. Националът беше титуляр в първите два мача, с Локо Сф и Ботев Bp, но след това отстъпи мястото си на Асими Фафига. Очакванията са Марин да бъде резерва и в Разград днес.

Един от най-големите таланти на отбора – Асен Митков – също е играл много малко този сезон. Той обаче лекуваше контузия. Несменяемият титуляр в състава на Николай Костов от миналия сезон, има 11 минути този сезон, разпределени в 2 срещи.

Разбира се, този сезон в Левски по традиция за „сините“ се пускат момчета от школата, които все още нямат голям опит. Визираме Борислав Рупанов (1 мач) и Преслав Бачев (3 мача). Ясно е обаче, че ролята на тези младоци ще е да влизат в заключителните минути на срещите или да пълнят дупки. Поне на този етап, защото и двамата са много талантливи.

Прави впечатление друго. Че българите играеха редовно, когато в Левски имаше финансови проблеми. И когато „сините“ си стъпиха на краката, нашите сънародници започнаха да получават все по-малко минути.

В Лудогорец да си българин е доста интересно. Доста често, дори и при последния престой на Георги Дерменджиев, имаше случаи, в които нямаше българи в състава. Най-вече докато Антон Недялков лекуваше контузия. Сега капитанът е здрав и е неизменен титуляр. Но от българите това важи само за него. Като бройка сънародниците ни в отбора са много, като към тях тези дни беше прибавен и Георги Русев. Много на брой, но малко като тежест в отбора. Георги Терзиев няма и секунда игра този сезон. Иван Йорданов – само 19. Ивайло Чочев и Тодор Неделев, които спокойно можем да обявим за открития в предсезонната подготовка, постепенно излизат от 11-те. Привлеченият от ЦСКА 1948 футболист дори си беше титуляр и в евромачовете, с изключение на срещите с Карабах. Тодор Неделев започна в три срещи – двете с Динамо Минск и едната с Динамо Батуми. Срещу беларусите игра добре в Разград, вкара и гол. Но срещу Карабах влезе чак в продълженията. Отстрани изглежда така, че когато неговият конкурент Агибу Камара влезе в ритъм, бившият ас на Ботев Пд ще седне отново на пейката, където перманентно го държеше Ивайло Петев. Друг от българите, които играят редовно в Лудогорец – Спас Делев – трудно ще пробие в титулярния състав, при положение, че в реванша с Карабах, когато Текпетей беше контузен, а Кайо Видал – наказан, влезе като резерва./ „Мач Телеграф“