Европа показа нивото на БГ футбола

0
karabah ludogorets
Снимка: ludogorets.com
- -

За огромно съжаление вече изминаващата седмица беше черна за родните евроучастници. Лудогорец беше разбит с 2:7 от Карабах след продължения и се сбогува с мечтата си за трето участие в групите на Шампионската лига, като продължава в Лига Европа, където ще се срещне Петрокуб от Молдова. Ботев Пд и ЦСКА 1948 пък отпаднаха съответно от Зрински Мостар и Пафос и оттук-нататък се съсредоточават единствено върху участието си в първенството и за Купата на България.

Само за два дни родните представители, които ни изпълниха с гордост преди седмица, когато записаха три победи с по 2:1, допуснаха общо 13 гола във вратите си от тимове от Азербайджан, Кипър и Босна и Херцеговина. Определено това не са пазарни съперници и показва всъщност колко далеч сме от големия футбол.

Ако направим съпоставка с миналата година, ще видим, че не сме и с йота напред. По-скоро сме малко назад, а Европа показва точното ниво на нашия футбол. През лятото на 2023 г. Лудогорец отново беше елиминирал два отбора – Балкани от ШЛ и Астана от Лига Европа и отново беше в плейофа за ЛЕ, където ги чакаха неравностойни битки с нидерландския колос Аякс. Сега „орлите“ елиминираха два съперника от ШЛ – Динамо Батуми и Динамо Минск, но отпаднаха от Карабах и отиват в плейофа за ЛЕ, където ги чака много по-преодолим съперник в лицето на Петрокуб. Преди година Левски също вървеше чудесно в Европа, като елиминира два тима – Шкупи и Апоеп Беер Шева и стигна до плейоф на Лигата на конференциите, където се даде с много отпор на германския Айнтрахт Франкфурт. В интерес на истината чувството да имаме два тима на плейоф, беше добро. За съжаление и двата загубиха своите дуели.

Лоши участия имаха ЦСКА-София и ЦСКА 1948. Първите отпаднаха позорно от Сепси с общ резултат 0:6, а други румънци – ФКСБ – елиминираха тима от Бистрица. Тази година Черно море отпадна от първия си съперник – Апоел Беер Шева, при все, че и двата мача бяха в България – в Ловеч и Разград. Ботев Пд взе скалпа на сериозен отбор като Марибор в първия кръг на Лига Европа. След това „жълто-черните“ бяха пребити от Панатинайкос и отидоха в третия по сила турнир – Лига на конференциите. Там съперникът беше напълно преодолим – Зрински Мостар. Първата среща на „Колежа“ завърши 2:1, като определено домакините може да съжаляват, че победиха само с един гол разлика. Защото се видя, че в крайна сметка именно едно попадение в Босна и Херцеговина не им достигна до гонят мечтата си. Огромната разлика сякаш дойде от отсъствието на Антъни Уджа. Именно опитният нигериец с два решителни гола в двата мача с Марибор помогна за елиминирането на именитите словенци. И без него, тъй като е тежко контузен, „канарчетата“ отпаднаха от по-скромен съперник в лицето на Зрински Мостар.

ЦСКА 1948 пък беше на 43 секунди от това да стигне до плейофите. И то срещу богат съперник като Пафос. Първо, макар и с много мъки на реванша, отборът на Валентин Илиев елиминира Будучност от Подгорица. Това даде допълнително самочувствие на младите „червени“ играчи, които направиха много хубав мач с Пафос на „Васил Левски“ и заслужено победиха. На реванша обаче те нямаха късмет – първо с измисления червен картон на Фуртадо и след това с допуснатия късен гол 43 секунди преди края на редовното време.

С ръка на сърцето можем да признаем, че българските клубове в Европа този сезон определено не бяха любимците на реферите. Първите порязани бяха от Черно море, които в реванша с Апоел Беер Шева (1:2) допуснаха гол след откровен фал срещу вратаря Пламен Илиев. В Баку Лудогорец водеше с 1:0 на Карабах, когато брутално влизане в краката на Бърнард Текпетей доведе до счупване на две места на крака на ганайската звезда. Швейцарският касапин, защото като такъв можем да определим рефера Урс Шнидер, не отсъди дори и нарушение. След това Жуниньо вкара гол за азерите, който беше преглеждан дълго време, като така и камерите на ВАР не ни показаха кадър, на който да се убедим, че изравнителното попадение на азерите не е било от засада. Не трябва да подминаваме и дузпата, която Карабах получи в Разград при резултат 2:1 за Лудогорец. И сякаш от нея тръгна големият обрат. Защото повторенията не ни убедиха, че Дерой Дуарте наистина фаулира Бензия, или опитният арабин умело се спря на едно място и изчака халфът на „орлите“ да го връхлети. Както вече стана дума, много скандален беше и червеният картон на Стив Фуртадо от ЦСКА 1948 в Кипър. И стигаме до четвъртък вечер, когато и двата останали български отбора – ЦСКА 1948 и Ботев Пд – бяха отстранени от Европа. Първо „червените“ бяха яко нашарени с картони в Кипър, а Стив Фуртадо бе изгонен малко преди края на първото полувреме. Бекът на ЦСКА 1948 дори не докосна своя съперник при втория си жълт картон, който предопредели крайния изход на елиминацията. Ботев Пд пък беше сериозно рязан в мача с Панатинайкос в Гърция. Тогава „канарчетата“ с право искаха две дузпи, като едната беше отсъдена, но после отменена след преглед на ВАР монитора. Отборът на Душан Керкез беше посрещнат в Мостар от ирландеца Роб Хенеси с големия сатър – дузпа в 21-ата минута и червен картон на Антоан Конте в 41-ата минута, без второ повторение, което да ни убеди в съдийското решение. Като сложиш това от едната страна на везната, някак си натежава…/ „Мач Телеграф“