Лудогорец превърна трансфера в изкуство и бизнес

0
qkub piotrovski
Снимка: ludogorets.com
- -

С наближаването на края на трансферния прозорец все по-настъпателни стават клубовете, които искат да вземат играчи от Лудогорец. Тимове от Бундеслигата, Италия и един от най-титулуваните отбори във Франция – Сент Етиен, пращат оферти за най-полезния играч на „орлите“ – Якуб Пьотровски. Атаките за поляка почнаха още преди европейското, когато отбори от Топ 5 на големите първенства даваха 7-8 милиона евро за халфа, но от Разград бяха категорични, че ще го дадат за не по-малко от 10 милиона. Самият Пьотровски бе купен за 1,3 милиона евро от Фортуна Дюселдорф и след като с играта си донесе изключително висока принадена стойност на „орлите“, сега ще вкара пари, които са 7-8 пъти повече от платеното за него.

Лудогорец вече показа, че като всеки клуб, който е постигнал много и не е притиснат до стената да продава на всяка цена, знае кое колко струва и може да изчака нужния момент и оферта. А със сигурност дори най-големите клубове у нас, ако получат оферта с 6 нули отзад на секундата ще занесат на гръб футболиста до искащия го клуб.

В последните дни много актуален за трансфер става и десният бек Аслак фон Витри, за когото според медиите в Скандинавия Розенборг и Юргорден са готови да платят 2,5 милиона евро. За норвежкия футболист „орлите“ платиха 800 000 евро преди две години на A3 Алкмаар, което означава повече от три пъти скок на цената. Самият Витри пък бе защитникът с най-много асистенции в цяла Европа, което показва защо сега отборите са готови да платят толкова за него.

Логиката – Лудогорец бие, защото плаща големи пари за нови играчи обаче се разбива във вълнолома, който отговаря – разградчани купуват скъпо, защото продават още по-скъпо. „Орлите“ не само взимат играчи, които правят изкуство на терена, но те също и са обект на печеливша търговия.

През последните четири сезона Лудогорец се раздели с 13 футболисти, за които бе платил трансферна сума, като при девет от тях регистрира значителна печалба, при двама е отчетено равенство на входа и изхода и незначителни загуби са регистрирани само при две сделки.

Безспорният удар е Игор Тиаго, който бе привлечен от бразилския Крузейро за малко над 1,3 милиона, а миналата година бе продаден за Брюж за 8 милиона, като с последвалия трансфер във Висшата лига, сумата нарасна до невероятните за родния пазар 11 милиона евро.

Тук е мястото вниманието да се насочи към предвидливото решение на братя Домусчиеви да сключват договорите с клауза при следващ трансфер, което да носи солидни допълнителни постъпления. Така например при Тиаго този процент бе 12,5, докато за Десподов и Каули процентът е 20. Десподов вече бе поискан Бешикташ, като според турските медии е готов да плати 8 милиона евро за крилото, а това ще донесе още 1,6 милиона евро в касата на разградчани. Каули пък бе играчът с най-много асистенции през изминалия сезон в бразилския елит и според медиите в страната Баия засега отказва осем-цифрени оферти за халфа си. Каули мина по оформилия се като най-успешен до момента път за разградчани – дойде от изпадналия във Втора Бундеслига Падерборн за 600 000 евро през 2020 година и след три невероятни сезона в Първа лига и евротурнирите бе продаден за 2,3 милиона евро на Баия. Настоящият хит при „орлите“ Якуб Пьотровски бе привлечен също от втородивизионен немски клуб – Фортуна, както и другият най-важен играч на „орлите“ през последните 2 сезона – Текпетей. За Бърнард Лудогорец отказа оферти от Серия А за 5 милиона евро през зимата.

И докато Лудогорец умножи по девет цената на Тиаго и това е логично, то особено впечатляващ изглежда прогресът при халфа Шоу, който бе взет за 300 000 евро от втория тим на Лил и продаден на Макаби Хайфа на четворна цена. При това Шоу не демонстрира изключително израстване, но самият клуб вече е марка, която носи ръст на цените и допълнителна стойност на футболистите.

С трикратен прогрес в цената бе друг много впечатляващ бразилец на Лудогорец – Алекс Сантана. Той бе купен за 800 000 евро от Ботафого и след фантастичен престой при Лудогорец бе продаден за 2,2 милиона на Атлетико Паранензе, като няколко месеца по-късно игра и финал за Копа Либертадорес. Двама футболисти, свързани с Израел – Мавис Чибота и Дан Битон – се представиха много слабо с „орлите“, но въпреки това първият бе продаден с 500 000 евро печалба на Макаби Хайфа, а Дан Битон бе върнат за същите пари в Израел.

Минус бе отчетен само при двама футболисти с платен трансфер. Дефанзивният халф Стефан Баджи бе привлечен от Бурса през 2019 година за 400 000 евро и след неубедителен престой Еюпспор отърва „орлите“ от футболиста срещу 100 000 евро. Бразилецът Нонато пък бе взет от Интернасионал за 1 700 000 евро и продаден на славния Сантос за 500 000 евро. Този минус обаче добре се компенсира от гола на Нонато, който донесе победата на разградчани над Рома в Лига Европа, а това вкара 630 000 евро в касата на клуба.

Христо Георгиев/ „Мач Телеграф“