Ще смени ли Томаш схемата на ЦСКА-София?

0
aleksandar tomash
Снимка: cska.bg
- -

Селекцията в ЦСКА-София придоби огромен мащаб, като само след назначението на Александър Томаш бяха привлечени спешно 5 нови футболисти – Илиан Илиев-младши, Зюмер Бютючи, Джеймс Eтo’o, Мика Пинто и Аарон Исека. Очаква се и шести трансфер – английският централен защитник Лиъм Купър. Всичко това дава възможност на Томаш да има поне по двама футболисти на всеки пост – нещо, което специалистът със сигурност иска.

Томаш затегнал яко реда и дисциплината, повишил значително и изискванията

Но в последните години, в които отборите на треньора се представят над очакванията – в Локо Пд и в Спартак Вн – той играеше в схема с трима централни защитници в голяма част от срещите. И тук е въпросът – има ли ЦСКА-София футболисти за тази схема. Защото, например, треньорът на Левски Станислав Генчев дойде на „Герена“ с ясната идея, че ще използва трима в отбрана и цялата селекция беше подчинена на това нещо. А макар и трансферите в ЦСКА-София да станаха след идването на Томаш, предвид малкото време за реакция, едва ли футболистите са били избирани според това дали могат да играят в различни схеми, а по-скоро според техните качества.

В своята кариера Томаш е използвал най-често схема 4-2-3-1. В интерес на истината при нея треньорът ще може да използва най-голям брой от новите футболисти – Делова, Пинто, Eтo’o, Локило, Илиан Илиев-младши, Зюмер Бютючи и Годуин Коялипу. В своя дебют начело на ЦСКА-София Томаш заложи на 4-1-4-1, като от новите титуляр беше единствено Годуин Коялипу. Логично е в първия мач след треньорската смяна Томаш да не шокира играчите и да използва схемата на предишния наставник Томислав Стипич, който беше позорно изритан след скандално слабото начало. Но бъдете сигурни – след подготовката в Банско, която в момента тече, ЦСКА-София едва ли повече ще използва схема 4-1-4-1. И е интересно на каква схема ще заложи новият треньор.

Томаш с нова изненада в ЦСКА-София

В интерес на истината сякаш при 3-4-2-1, което той използваше успешно в Спартак Вн този сезон, новите футболисти на „армейците“ ще се впишат най-трудно. Защото това е схема, при която типичните крила почти не се използват за сметка на халф-бековете. А Локило и Бютючи са именно такива. При друга любима на Томаш схема – 3-4-1-2 – той ще може да пусне като титуляри и двамата нови нападатели – Коялипу и Исека. Но това е по-скоро, когато ЦСКА-София играе с по-слаб отбор и ще може да си позволи да атакува повече.

Чакаме с трепет първия официален мач на „армейците“ след паузата в първенството, не само, за да гледаме новите играчи на ЦСКА-София в действие, но и да видим с каква схема ще излезе Александър Томаш.

Христо Георгиев/ „Мач Телеграф“

От „Армията“ броили над 1 милион евро за новия си нападател! От ОФИ си запазили добър процент