Станислав Генчев обясни защо използва тази схема

0
stanislav genchev mustafa sangare asimi fadiga
Снимка: levski.bg
- -

Когато бе обявен за треньор на Левски, Станислав Генчев заяви, че ще залага на схема 4-3-3, но почти веднага след това промени решението си и тимът действа на 3-5-2. Той разкри пред „Тема Спорт“ и защо.

„Преди години бях казал, че никога не съм си представял, че моят отбор ще играе в 3-5-2, а в Етър, Локомотив София, Крумовград и сега в Левски играя с нея. Не мога да кажа, че е от най-любимите ми, но един треньор трябва да умее да се нагажда спрямо футболистите, които има, според техните качества, според първенството, в което играе, за да може да постигне максимално добри резултати.

За мен 3-5-2 в България и при футболистите, с които разполагаме, може да бъде изключително успешна схема. И е такава по няколко причини. Първо, присъствието, което имаме пред противниковата врата заради двама нападатели, двама офанзивни полузащитници и най-вероятно един халф-бек, който ще се включи, а това прави 4 или 5 човека, дава изключително солидно присъствие, за да може отборът да играе резултатен футбол. Дефанзивният баланс с трима централни защитници и един дефанзивен халф винаги е налице и много трудно отборът може да бъде хванат неподготвен на контраатаки. Плюс това всеки един тим трябва да прави индивидуални тренировки, за да се насочва към това как да ни пресира и как съответно да изнася топката. Всички отбори в България, или да кажем повечето, играят с четирима защитници и тренират предимно такъв начин на игра – изнасяне на топката срещу четирима, пресиране срещу четирима. Срещу нас трябва да правят индивидуални тренировки в рамките на една седмица и не им е лесно да се синхронизират и да свикнат. А и Жозе Моуриньо преди време беше казал, че най-трудното нещо е да пресираш и да правиш висока преса на съперник, който играе 3-5-2 и знае какво прави на терена. Така че тази система е много удобна за нас.

Отделно, гледайки мачовете на Левски през последните 2 или 3 години, отборът завършва или извън Европа, или играе бараж за евротурнирите. Това се случва при система 4-3-3 с много добри изпълнители – Кордоба и Сонко Сундберг като централни защитници, Адриан Краев пред тях, Уелтън и Роналдо като крила. В тази система с такива добри играчи отборът не успяваше да се класира по-напред от четвърто място. Което също е сигнал за нас, че нещо трябва да се промени. И ние променихме системата точно по тази причина, за да може да сме изключително неудобен противник за всеки един отбор“, сподели Генчев.

На „Герена“ получиха оферти за трима нови! Парите са 10 пъти повече от тези, за които са купени