Как София и националният отбор се изгубиха по пътя

0
- -

Запълненият на 73% капацитет на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив и страхотната атмосфера при успеха на нашите над Северна Ирландия с 1:0 породи много дискусии. За пръв път от 5 години България игра пред толкова сериозен брой свои фенове – 14 300, а предишният ни най-посетен мач беше скандалният с Англия (0:6) през 2019 г., когато на „Васил Левски“ дойдоха точно 17 481 зрители. Няма как да не признаем, че решението на БФС да премести националния отбор извън София и да го постави да домакинства конкретно в Пловдив, е едно от най-добрите в последните години. Защото повечето от жителите на близо 2-милионна София отдавна изгубиха интерес към държавния тим и 43-хилядният „Васил Левски“ често изглежда много тягостно, когато дойде време за мачовете на България. Да, разбира се, резултатите също допринасят за това, защото, когато падаш от отбори като Литва, Беларус, Финландия и Уелс, много от хората ще предпочетат да те псуват пред телевизора вкъщи, отколкото на стадиона.

Но гореспоменатият мач с Англия от 2019 г. е емблематичен. Защото тогава в състава на „трите лъва“ дойдоха топиграчи като Хари Кейн, Рахийм Стърлинг, Маркъс Рашфорд и други. Но въпреки това едва 40% от „Васил Левски“ бяха запълнени. За подобен мач, срещу подобен съперник, всичко под 30 000 на Националния стадион говори много зле. И ето, че дойде време БФС да премести отбора. Първо в Разград, защото „Христо Ботев“ в Пловдив все още не беше напълно готов да покрие изискванията на УЕФА. В интерес на истината на „Хювефарма Арена“ имаше отлична посещаемост. Стадионът с капацитет 10 400 беше пълен на 88% в мача срещу Черна гора, когато дойдоха 9180. Имаше отлична посещаемост и със Северна Македония – 8275 или 80%, както и срещу Сърбия – 6700 или 64%. Факт е, че условията, които предоставя Лудогорец са много добри, но градът е много отдалечен от София и Пловдив, което спира много футболни фенове от присъствие.

За пръв път националите играха на „Колежа“ контрола срещу Иран преди няколко месеца. И още тогава се видя, че феновете Под тепетата са жадни за сериозен футбол, като за приятелски мач дойдоха 9500 човека или 51% запълнен капацитет. И сякаш в този момент вече беше ясно, че занапред националите ще домакинстват именно в Пловдив. Факт е, че на стадиона имаше много хора от други населени места, но и друго е ясно – че Пловдив е футболен град и атмосферата, която се създава, е благоприятна и за националния тим. И заради това отборът се представи добре и взе трите точки.

Сякаш София и националният отбор изгубиха пътя един към друг и Пловдив се възползва от това./ „Мач Телеграф“