Националният ни отбор е изключително зависим от Кирил Десподов

0
kiril despodov
Снимка: facebook.com/BulgarianNationalTeam
- -

Няма никакво съмнение, че колкото и да са значими колективната работа и почеркът на Илиан Илиев, то националният отбор е изключително зависим от Кирил Десподов. 4-кратният футболист номер 1 на България се разписа и сега за победата с 1:0 над Северна Ирландия, с което закръгли головете си за „лъвовете“ на 15.

Основен маркер в кариерата на крилото на ПАОК е 13 октомври 2018, когато реализира първото си попадение за успеха с 2:1 над Кипър в мач от Лига на нациите. Неговата значимост за „лъвовете“ сериозно нараства през последните 2,5 години, стартирайки със силната си игра и попадения по време на приятелския турнир в Катар преди световното, организирано от арабската страна. Тогава националът вкара на Катар и Хърватия, като напълно незаслужено „лъвовете“ в крайна сметка паднаха от вторите в света. Оттогава Десподов е вкарал 12 гола в 26 мача за България, като националите ни са пронизали съперниците си общо 25. Това означава, че бившият играч на Лудогорец, ЦСКА-София и Каляри е вкарал почти 50% от головете. Измерението на постижението му е още по-впечатляващо, ако се махне мачът ни с Гибралтар, в който отборът вкара цели 5.

Разпределението на головете по турнири показва, че Десподов има по 5 гола в Лига на нациите и приятелски мачове, три са в евроквалификации и два в световни квалификации. Иначе срещите, в които капитанът се е разписвал, финишират шест пъти с победи, 5 пъти с равенства и четири пъти със загуби. Без никакво съмнение, попадението му срещу Северна Ирландия и това за успеха с 1:0 над Северна Македония, пак в Лигата на нациите, тежат най-много./ „Мач Телеграф“