Лудогорец се лиши от 73 мача и 13 гола за Лига Европа

0
ludogorets todor nedelev
Снимка: ludogorets.com
- -

Преди седмица от Лудогорец шокираха с решението си да не картотекират двама от силните български футболисти – Тодор Неделев и Спас Делев – за същинската част на Лига Европа. Мнозина определиха този ход като рисков, защото с лекота временният треньор Захари Сираков се лиши от футболисти с общо 73 мача в Европа (56 за Спас Делев и 17 за Тодор Неделев), в които са вкарали 13 гола (8 гола за Спас Делев и 5 за Тодор Неделев).

Елитни турци напират за нов в Лудогорец

Нека погледнем нещата така. Вместо Неделев и Делев, картотекирани бяха Георги Терзиев и новото попълнение Ерик Маркус. Опитният централен защитник, който няма и минута игра от началото на сезона, е уреден по две причини. Едната е, че в момента Захари Сираков разполагаше със само трима централни бранители – Оливие Вердон, Едвин Курутулуш и Диниш Алмейда. Но сега на Лудогорец предстоят цели 8 мача със силни съперници, което означава, че е възможно наказанията да се натрупат и да се налага Георги Терзиев да влиза в огъня. Другата причина е, че е възможен трансфер някого от централните бранители, защото все още много пазари са отворени. Включването на 20-годишния бразилец Ерик Маркус обаче е голям риск. Той навярно притежава страхотни качества, заради които е привлечен. Но знаем, че всеки един от „кариоките“ се нуждае от време, за да свикне с живота далеч от родината. Крилото няма и секунда игра в Европа, но вече е уреден за евромачовете. Разбира се, тук има логика. Този футболист е много млад, а Лига Европа е огромна витрина. Освен че той ще натрупа самочувствие и опит, ще може да впечатли скаутите на много отбори, които евентуално да го купят.

С оглед на картотекираните футболисти, в момента Лудогорец разполага с двама безспорни титуляри по фланговете – Рик Джонатан и Кайо Видал. Бърнард Текпетей е с тежка контузия, а новият играч Ерик Маркус ще влиза от пейката. Същото важи и за привлечения под наем от Сион – Георги Русев. Както вече стана ясно, Маркус има 0 мача в Европа, а Георги Русев – 3. Но въпреки това те бяха предпочетени пред изключително опитния Спас Делев.

Без наказания за реферите от Лудогорец -Черно море

Интересно е, че при елиминирането на последния съперник – Петрокуб, Неделев и Делев бяха с основен принос. В първия мач бившият футболист на Ботев Пд влезе от пейката и направи 2 асистенции за крайния резултат 4:0. Бързакът от Ключ пък вкара чудесен изравнителен гол в Молдова при успеха с 2:1. Но явно действията на опитните футболисти не са били достатъчни, за да се преборят за картотека.

Истина е, че годините си вървят и срещу природата никой не може да бори. И 31-годишният Неделев, и 34-годишният Делев вече не могат да бягат и покриват като на 25. Но пък тяхната класа е безспорна и те винаги можеха да помогнат за 15-20 минути. Все пак са участвали в много големи битки.

Интересното е, че Неделев беше титуляр в мача с Динамо Минск, когато вкара едно от попаденията за успеха с 2:0. Но нещата се променят бързо. Лудогорец привлече Агибу Камара и към днешна дата той е фаворитът за позицията зад централния нападател, която от време на време са заема и от Руан Круз, който играе зад гърба на голмайстора Квадво Дуа.

Станислав Генчев даде зелена светлина за Куршума

Но интересното е друго. Че само няколко седмици по-рано селекционерът Илиан Илиев не повика нито Неделев, нито Делев за мачовете с Беларус и Северна Ирландия. Само ще кажем, че те попаднаха в списъка за юнските контроли със Словения и Румъния, но тогава нито един играч на Лудогорец не отиде на лагера. И сега Илиан не повика двамата футболисти, като само той знае защо – заради това, че през юни не се отзоваха или заради факта, че преимуществено са резерви в Разград.

Захари Сираков, или ако евентуално дойде друг треньор в Лудогорец до края на годината, ще ползват двама от най-талантливите ни играчи през последните години само в мачовете от вътрешното първенство и за Купата на България. А дали решението да ги извадят от квотата за Европа е било правилно, ще си проличи в крайното класиране в Лига Европа.

Богомил Русев/ „Мач Телеграф“

Проектът за новия стадион на Левски е готов, бутат и сектор „А“! Сираков намерил инвеститор