Единственият избор за „червен“ капитан

0
gustavo busato
Снимка: cska.bg
- -

Густаво Бусато почти сигурно ще бъде новият капитан на ЦСКА-София. Такива са намеренията на старши треньора Александър Томаш с оглед на очакваното оставяне на Иван Турицов на пейката за предстоящото гостуване на Локомотив София. И това е най-правилното и като цяло единственото разумно решение на наставника по този въпрос. Няма по-подходящ футболист за лентата в настоящия състав на армейците от бразилския вратар. 46-годишният специалист заслужава уважение, че най-накрая ще гласува доверие на опитния страж, след като вече дълго време никой не се нагърбва с отговорността да го направи, вместо това за капитани на ЦСКА-София бяха избирани протектираните от предишното ръководство Жеферсон и Амос Юга, които, меко казано, не са любимци нито на феновете, нито на съотборниците си. Припомняме, че с идването си в Борисовата градина Томаш проведе разговор в тима относно нагласите за евентуално връщане на извадения от състава африканец. И повечето мнения по въпроса са били крайно негативни. Въпреки това отношение обаче, дори и през миналия сезон лентата много пъти беше на ръката на Юга, докато огромният принос на Бусато за отбора оставаше недооценен.

Джони: Томаш ще създаде лидери! Притиснати сме до стената, няма грам място за отстъпление

Както е известно, бразилецът е чужденецът с най-много мачове в историята на ЦСКА-София – 189, а още до края на годината може да се превърне в първия иностранец, достигнал кота 200 с червената фланелка. Част е и от челната десетка по участия през този век, като кара шестия си сезон в Борисовата градина. Тоест със сигурност притежава достатъчно опит и стаж в тима, за да получи лентата и дори е лидер по този критерий.

Безспорен №1 в последните 3 години е и що се отнася до качеството и постоянството в представянето на терена. Няма друг футболист на ЦСКА-София, който даже да се доближава до константно високото ниво в играта на Бусато. Бразилецът е единственият в Борисовата градина, от когото се изисква просто да държи настоящето си равнище. Всички останали трябва сериозно да надградят, за да се постигнат поставените цели. Така че и от спортно-техническа гледна точка няма някой, който да заслужава лентата повече от вратаря.

Решението Иван Турицов да изведе съотборниците си в дебюта на Александър Томаш срещу Ботев Пловдив не беше прието никак добре от много от феновете. Те, от една страна, са недоволни от тоталния застой, в който се намира десният бек вече няколко години, а от друга, от отношението му към публиката след домакинската загуба от Сепси (0:2) преди две години, когато клубът реагира и му отне лентата.

Димитър Иванов: В каквато и криза да изпадне, ЦСКА винаги се вдига! Томаш е точният човек

Доскорошният национал беше един от най-слабите на терена и срещу канарчетата и по никакъв начин не се отблагодари за оказаната повторно чест. За разлика от него, Бусато получава изцяло позитивно отношение от червена България, като двамата извървяха напълно противоположен път. Турицов преди беше много харесван и подкрепян като млад и талантлив българин, но успя сериозно да разочарова феновете. Бразилецът пък първоначално бе силно критикуван и дори подиграван, но претърпя невероятно израстване и се превърна в любимец.

Макар и до момента да не е показал изявени лидерски качества, Бусато е в чудесни отношения с всичките си съотборници, а дори и чужденци от противникови отбори са признавали, че той им е предлагал помощ и подкрепа. Позитивен и вече доста рутиниран, вратарят със сигурност е фигура в съблекалнята, макар и не толкова голяма, колкото историческите стандарти изискват за капитанската роля в ЦСКА-София. Но на практика в червения състав такава няма. Така че, ако изключим този компонент от уравнението, правилният избор изглежда очевиден – името, което най-често феновете са скандирали в последните години.

Мартин Костадинов/ „Тема спорт“

Ето за колко е подписал Томаш с ЦСКА-София