Вутов: Томаш ни каза, че ще послуша сърцето си! Без значение е дали се изправям срещу Левски, ЦСКА или Лудогорец

0
antonio vutov 1
- -

Играчът на Спартак Варна – Антонио Вутов – сподели пред „Мач Телеграф“ впечатленията си от началото на сезона. Изненадващо или не, „соколите“ са в Топ 3 на Първа лига. Той разкри очакванията си за гостуването на Ботев Враца и коментира нивото на футбола у нас от началото на сезона.

– Антонио, предстои гостуване на Ботев Враца. Какви са ти очакванията?
– Очаквам един доста труден мач на много тежък терен. След паузите за националните отбори винаги първите срещи са много сложни и различни. Отборите малко или много излизат от ритъм при положение, че не играят официален мач в продължение на две седмици. Ще бъде наистина трудно във Враца. Ние излизаме за победа и искаме трите точки.

– Навреме ли дойде паузата за вас предвид това, че и Александър Томаш изненадващо ви напусна и отиде в ЦСКА и имате нов треньор в лицето на Кириакос Георгиу?
– Георгиу е работил заедно с Томаш. Честно казано продължаваме да работим по същия начин. Няма голяма разлика от това, което правихме с Томаш. Да, има някои нови неща, но като цяло работният процес е сходен.

– Успяхте ли да се запознаете със силните и слабите страни на врачани?
– Да, запознати сме с техния начин и стил на игра. Те играят сходен футбол като много други отбори в България. Като домакини са много непредсказуеми и определено играят по-добре у дома, отколкото навън, понякога може да ти направят много труден мача, а друг път може да се развие по твоя вкус. Ботев Враца е домакински отбор и няма да е лесно. Запознати сме с техните слабости и ще се стремим да се възползваме от тях. Трябва да внимаваме и със силните им. Освен това и теренът на стадион „Христо Ботев“ не е в никак добро състояние и това допълнително ще усложни нашата задача. Дори и да имаш предимство, когато два отбора се изправят на такъв терен, нещата се изравняват. Определено ще е тежко.

– И в Ботев Bp има нов треньор. Мислиш ли, че това ще доведе до сериозна реакция от страна на футболистите след смяната на Тодор Янчев с Христо Янев?
– Със сигурност ще има импулс в техните редици. Всяка една треньорска смяна дава импулс на отбора. Очаквам да има такава. В отбора работиха с него през миналата година и с повечето момчета се познават добре. Заедно бяха дълго време. Ще бъде интересно.

– Как е настроението в съблекалнята? В тренировъчния процес всичко наред ли преминава?
-Мисля, че да. При нас настроението е приповдигнато и това е добре. Има усмивки в отбора. След сътресенията, когато Томаш ни напусна, нещата се наредиха и отново вървят по нормален начин.

– Ти чувстваш ли се обиден от факта, че Томаш ви напусна?
– Не! Не съм обиден! Това го има във футбола. Всеки си преследва целите и мечтите. По никакъв начин не съм обиден от това, че той отиде в ЦСКА. Томаш дойде и ни каза, че ще послуша сърцето си. Той обича ЦСКА и е бил част от клуба. Така е преценил и това е направил. Явно е преценил, че това ще е за негово добро. Със сигурност моментът за раздяла не беше добър за нас, защото вървяхме много добре в първенството. Имахме добри резултати. Да, с Левски също изиграхме силен мач и завършихме 0:0. Имахме надежди, че можем да продължим по-дълго да работим заедно и той да ни е треньор. В крайна сметка той направи своя избор. Никой не може да се сърди. Пожелахме му успех и продължихме напред.

– Какъв ти е коментарът за мача с Левски?
– Отвътре се усещаше, че и двата отбора могат да победят. Ние можехме да ги поведем в първите минути, но не успяхме. След това те имаха по-силен период. В първите 25 минути очаквах, че във всеки един момент можем да вкараме. След това пък в края на полувремето Левски заигра по-добре. Те създадоха опасни положения, но също не вкараха. След почивката отново те играха по-силно, но в края на мача имахме инициативата. Стана хубав мач, но липсваха головете. Честно казано си мисля, че ако някой от двата отбора беше вкарал, щеше да се поздрави с трите точки.

– Беше ли по-различен този двубой за теб?
– Не бих казал. Вече изиграх доста мачове срещу Левски. И този не беше по-различен от някой друг. Играл съм доста срещи и за Левски, и за Ботев Пд, и за Локо Сф. Дали се изправям срещу Левски, ЦСКА или Лудогорец е без значение за мен по простата причина, че това са най-хубавите мачове. В тези срещи трябва да си много мотивиран. Ако искаш да се доказваш, в тези мачове имаш тази възможност. Подобни двубои се играят най-лесно, защото не ти трябва допълнителна мотивация, а и няма какво да губиш.

– Какви са целите пред вас до края на сезона? В класирането сте на трето място. Може ли да се мисли за нещо запомнящо се?
– Ние играем мач за мач. Гледаме във всеки един двубой и да излизаме победители. Класирането изобщо не го гледаме, защото някои от тимовете в него не са си изиграли част от мачовете. Много е рано да се говори все още. Има много мачове до края на сезона.

– От тези първи мачове, които се изиграха, как ти се стори нивото на Първа лига? По-висока ли е конкуренцията от миналата година?
– Не! Честно казано за мен с всяка следваща година нивото пада надолу. Особено през тази година се изиграха доста мачове на лоши терени. Имаше три стадиона, където можеше да се играе футбол. На „Спартак“, „Герена“ и в Разград. Всички останали стадиони не бяха на нужното ниво. Не знам каква е причината за това. За да има ниво, трябва да има добри условия за игра. Радващо е, че националите успяха да победят Северна Ирландия с 1:0. И въпреки този успех видяхме, че теренът на стадион „Христо Ботев“ в края на срещата беше в окаяно състояние.