Ред срещу хаос в Битката за Тракия

0
botev plovdiv beroe ivelin popov
- -

След известен период на двувластие и междуособни борби, Ботев се консолидира, организира и в момента изглежда най-добре обезпеченият и темпериран клуб в елита след Лудогорец. „Канарчетата“ са солидни във финансово отношение с баланс между скъпоплатени, опитни футболисти и по-евтини, млади попълнения от африкански клубове, минали през школата на собственика Зингаревич в Русия. Има и добра осмоза по отношение на продавани с добър индекс на печалба футболисти и привличане на евтини и перспективни попълнения. Управленската пирамида е изчистена и ясна без миксиране на отговорности на различните шефове, а полският директор Артур Платек си върши перфектно работата и ползва максимално натрупания авторитет от работата си в Германия.

В същото време организационно нивото на велик клуб като Берое е на отбор от максимум Трета лига. Собственикът е някакъв аржентински Остап Бендер, който прави от Берое интересен селекционен субект, намиращ се непрекъснато в режим на оцеляване. Берое непрекъснато се задъхва, сърдечният ритъм аха да спре и в следващия момеят в ролята на животоспасяваща операция влиза някакъв last minute трансфер за 200 000 – 300 000 евро.

Колкото и да е нелогичен футболът ни, съвсем логично наслагването на различни компоненти се пренасят върху успехите на терена. След установяването на собственика Антон Зингаревич в Ботев в началото на 2021 година, „канарчетата“ имат 5 сблъсъка с Берое, като са спечелили четири от тях и в един са завършили наравно. Интересно е и дали заралии ще продължат тенденцията в техните мачове да падат най-малко голове. До момента в 7 срещи на Берое са реализирани 12 гола, което прави по 1,71 попадения. С малко по-високи показатели са Лудогорец и ЦСКА 1948 – 1,8, а на четвъртата позиция е Ботев Пд с 2,0 гола.

Христо Георгиев/ „Мач Телеграф“