Румънска връзка ще реши „синьо-червения“ дуел

0
stanislav genchev
Снимка: levski.bg
- -

Треньорите обичат да казват, че футболистите решават мачовете. Това е така, но именно хората към страничната линия ги подготвят, разработват тактическите планове, а след това опитват да променят нещата, ако нещо не е сработило. А клишето гласи, че добрите наставници си „изкарват парите на почивката“, когато са видели силните страни на съперника, къде издишат възпитаниците му и какво трябва да направят, за да стигнат до победата. Днес в Бистрица един срещу друг ще се изправят двама от младите наставници в шампионата – Валентин Илиев и Станислав Генчев. Бившият централен защитник има едва 15 мача в Първа лига, но това не му пречи да се цели нависоко. Пред него Генчев е като ветеран, въпреки че е с близо година по-млад.

Илиев пое първия тим на ЦСКА 1948 (б.а. – има опит в третия и втория отбор на столичани) на 5 април тази година, след като ден по-рано се стигна до грешна крачка у дома срещу Ботев Враца (0:0) и Николай Панайотов бе освободен. През пролетта той спаси кампанията чрез 6араж за Лигата на конференциите, в който бе победен фаворитът ЦСКА-София с 2:0. През настоящия сезон съставът на Илиев все още не познава вкуса на поражението в елита – 2 победи и 3 равенства, при голова разлика 7-2. И по това нещо има преднина пред Генчев, който с Левски падна при визитата на Лудогорец (0:1).

Отборите им си приличат по едно нещо – много са агресивни и трудно допускат голове. Разликата обаче идва от нападението, като трябва да се отчете, че това на Левски е много по-мощно. И със сигурност Илиев ще трябва да намери начин как да му се противопостави.

Интересно е да се отбележи, че двамата минават за „румънски“ възпитаници, защото участието като играчи в шампионата зад Дунав със сигурност е формирало част от мисленето им. Като футболист Вальо Илиев носи екипите на Стяуа Букурещ и Университатя Крайова. А на втория тим бе и помощник. Наскоро заяви в интервю, че най-много е научил от италианеца Девис Манджа, на когото бе асистент. И то за тактическите прийоми и как те да бъдат обяснявани на играчите, а след това и отработени.

Генчев пък игра при комшиите за Васлуй – от 2008 до 2011-а година. И не крие, че е крал занаят както от най-добрите родни специалисти, така и от водилия Реал Мадрид испанец Хуан Рамон Лопес Каро, който го тренира в Румъния.

Интересното е, че в стила на Илиев личи „италианското“, защото тимът му е подчертано дефанзивно настроен в доста моменти. А в този на Генчев има от „испанското“ – поне що се отнася за резултатността.

Какво ще ни предложат двамата днес?/ „Тема спорт“

0 0 votes
Article Rating
Абонирай се
Известие от
guest
0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments