Левски няма право на пауза

0
levski otbor
Снимка: levski.bg
- -

„Паузата в първенството идва в добър момент за нас“. Тази реплика може да бъде чута от повечето треньори в Първа лига. Защото отборите ни не са цъфнали и вързали. Такава е и ситуацията в Левски. След перфектния старт и неочаквано добрата игра и резултати, сините свалиха летвата и в последните три кръга вкараха само един гол и постигнаха една победа – 0:1 от Лудогорец в Разград, 1:0 над Хебър на „Герена“ и 0:0 срещу Спартак Варна на „Коритото“. Затова и в дните между 1 и 15 септември Станислав Генчев трябва да направи така, че тимът му отново да си върне моджото. В паузата столичани изиграха контрола срещу Ботев Враца, която спечелиха с 3:2. В нея се видяха и добри, и лоши неща. А участие не взеха част от основните играчи, които бяха ангажирани с различни национални гарнитури.

Днес на Левски му предстои визита на ЦСКА 1948 в Бистрица. В последните 3 мача там тимът допусна 2 поражения и стигна до 1 равенство. А като цяло в предишните 5 сблъсъка с този съперник няма победа – на „Герена“ е с 1 реми и 1 поражение в този период.

Паузата вече отмина, а Левски няма право на „пауза“ в последния ден от седмицата. И е нужно отново да натисне педала на газта – така, както го правеше в началото на шампионата. Вярно е, че Станислав Генчев нямаше на разположение част от играчите си заради двубоите на националните отбори, а други лекуваха травми. В този специфичен период обаче той и екипът му трябва да са нанесли необходимите корекции, за да видим отново атрактивен и резултатен отбор. Това трудно се постига от Левски след подобни прекъсвания в последните години. През миналата кампания сините по правило криволичеха след пауза. През септември 2023-а тимът направи грешна стъпка срещу Крумовград в Коматево – 2:2 (б.а. – противникът още бе воден от Неманя Миланович, а не от Станислав Генчев). И тогава някъде стана ясно, че какъвто и подем да има в състава и ентусиазъм сред публиката, нещо сериозно в първенството няма как да бъде постигнато. След това през ноември съставът сбърка преди и след паузата, като столът на тогавашния наставник Николай Костов се разклати сериозно, но той остана на него до края на кампанията, когато го освободи за Станислав Генчев.

През 2022/23, който бе с малко странен календар, сините се разминаха без грешка в двубои след паузата – и със Станимир Стоилов, и с Елин Топузаков начело. Но през 2021/22 нещата пак бяха една стъпка напред, една встрани. Мъри се завърна на „Герена“ точно в такава пауза. И от разбит отбор трябваше да прави сносен. Началото бе трудно – 2:2 срещу Локо Пд на „Лаута“, а в края на есента отново имаше засечка. През пролетта пък всичко се подреди и тя завърши със спечелен трофей.

Сега Генчев и неговият Левски нямат право на подобни грешки. За да не се съсредоточат и те рано-рано не към шампионата, а към турнира за купата.

Янаки Димитров/ „Тема спорт“

0 0 votes
Article Rating
Абонирай се
Известие от
guest
0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments