„Левски“ – историята на една мачова фланелка, възродена от Palms Bet

0
11
- -

Датата 23 септември 1994 година остава завинаги в историята на вечното дерби „Левски“ – ЦСКА. На 23 септември 2024 година се навършват 30 години откакто „Левски“ разгроми ЦСКА със 7-1. Същият този ЦСКА, който дни преди това бе победил Ювентус с 3-2 в евротурнирите.

Новата фланелка на „Левски“ за 2024-2025 сезон представена първо в мач с шампиона „Лудогорец“ в края на миналото първенство. Но, освен че е посветена на 110-годишнината на клуба, в нея има и много символи и препратки, които имат стойност за всеки един левскар.

На първо място, тениската е препратка към екип, носен от футболистите на „Левски“ преди 30 години. Моделът е добре познат в клубната история. С подобен екип играе един от най-успешните тимове на „Левски“ за всички времена – този от 90-те години на миналия век. Равносметката тогава е три поредни шампионски титли, една Купа на България, отстраняване на шотландския колос Глазгоу Рейнджърс в мачове от Шампионската лига, през септември 1993 година и победа срещу вечния съперник ЦСКА със 7:1 на 23 септември 1994 година.

В споменатия мач с ЦСКА Наско Сираков, реализатор номер 1 в историята на „Левски“, вкарва 4 гола, сега той е собственик на клуба и се бори за неговото оцеляване и развитие. Халфът Даниел Боримиров тогава добавя още два гола, а сега е изпълнителен директор на клуба. Феноменален гол със задна ножица вкарва Илиан Илиев, който в момента е наставник на националния отбор на България, тръгнал с равен и победа в настоящия турнир „Лига на нациите“, а през годините бе и старши треньор на „Левски“.

Генералният спонсор на „Левски“ – Palms Bet, за да бъде в тон с ретро тематиката, направи жест за новия екип на тима и вместо добре познатото ни лого с палма, е изписано името на компанията със специален шрифт върху лицето на фланелката. Шрифтът на логото на Palms Bet бе променен. Причината е повече от любопитна. През 90-те години, „сините“ носят на гърдите си логото на тогавашния си партньор „Балканбанк“. Изписването на логото на бившия спонсор бе възстановено и шрифтът бе възприет от генералния спонсор, за да има пълна препратка към тогавашното златно време за тима.

„Левски“ постига най-изразителната си победа във Вечното дерби – 7:1, надминавайки онова 7:2 от 17 ноември 1968 година. Ето съставът, с който „Левски“ играе на 23 септември 1994 година в София на националния стадион „Васил Левски“ пред 30 000 зрители: Пламен Николов, Емил Кременлиев, Гошо Гинчев , Цанко Цветанов, Александър Марков, Златко Янков, Даниел Боримиров, Наско Сираков, Станимир Стоилов, Николай Тодоров, Илиан Илиев. Старши треньор е Георги Василев. Да припомним и развитието на резултата тогава и голмайсторите: 0:1 Ил. Илиев -12 мин., 1:1 Михтарски 20 мин., 1:2 Сираков 25 мин. – дузпа, 1:3 Боримиров 41 мин., 1:4 Сираков 45 мин., 1:5 Боримиров 64 мин., 1:6 Сираков 79 мин. – дузпа, 1:7 Сираков 90 минута.

Не за първи път „Левски“ и Palms Bet осъществяват нещо интересно с екипите на отбора. През пролетта на историческия сезон 2021/2022, Palms Bet отстъпи мястото си върху фланелките, за да грейне на нейно място мотото на кампанията „Левски е вечен“. Това донесе късмет на „сините“ и помогна на тима да спечели Купата на България, първи трофей за отбора след 13 години.

През следващия сезон, ПФК „Левски“ почете патрона на клуба Васил Иванов Кунчев по повод 150 години от гибелта му. В знак на признателност, на 19 февруари 2023 г. тимът излезе с изцяло черни екипи срещу Пирин в Благоевград. Тогава на гърдите на играчите, вместо спонсорско лого, бяха поставени думите на Дякона: „Трябва да се жертва всичко, па и себе си дори“.

Във всички останали мачове до края на сезона, централното място на гърдите беше отстъпено в знак на уважение към легендата Георги Аспарухов по повод 80 години от рождението му. Така подписът му зае достойно място върху синия екип, върху който бяха изписани думите, с които съпругата му Величка го оприличава: „Почтеност, Отдаденост, Красота“.

На фланелката дебютира и още един представител на групата компании на спонсора Palms – CT Interactive. Надписът е на гърба на мачовата фланелка като е поставен под номера, с който играят футболистите. CT Interactive е водещ доставчик на игрално съдържание по целия свят, като неговите продукти са достъпни на над 1500 сайта в десетки държави.

В края на август от Левски обявиха,че са продадени над 8 000 фланелки от новия екип. Към 23 септември, очакванията при „сините“ са да станат 9 000. От клуба се надяват продажбите да достигнат до бройка, която да накара „Адидас“ да обмисли възможността за създаването на специален дизайн на фланелката, с която Левски ще играе през следващия сезон. Така „сините“ ще станат първият отбор в България с уникален персонализиран дизайн на мачова фланелка./ palmssport.bg

0 0 votes
Article Rating
Абонирай се
Известие от
guest
0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments