С един Куршум – три заека

0
everton bala
Снимка: levski.bg
- -

Левски отново е бърз, мощен и яростен – такова е усещането на феновете след шоуто в Бистрица и победата с 4:2 над традиционно неудобен съперник като ЦСКА 1948. Шоуто под дъжда бе откраднато от централния нападател Мустафа Сангаре. Но при втори поглед на случилото се, веднага в очите се набива представянето на Евертон Бала – бразилеца, който направи 2 асистенции. Първата от тях бе към Сангаре и така резултатът бе открит. А втората – към Алекс Колев, като с попадението за 3:1 тимът от „Герена“ ясно показа, че няма как да изпусне трите точки.

„Синьо“ трио не тренира с отбора

Преобразяването на Евертон е видно. И от ненужен той вече е само на крачка от постоянен договор с Левски. В момента 25-годишният футболист играе при столичани като преотстъпен от втородивизионния бразилски Мирасол СП, а за правата му трябва да бъдат броени през декември 200 хиляди евро.

Евертон пристигна на „Герена“ в началото на годината. И бе на път да си остане само със звучния прякор Куршума, получен в родината му заради бързината и точните изстрели. Цяла пролет нищо от това не видяхме. Николай Костов го пусна на терена в 12 шампионатни мача. В 8 от тях той започна като титуляр, а едва три пъти записа пълни 90 минути. Той бе използван като ляво крило, въпреки че по-силният му крак е десният. На терена изглеждаше като изгубен в превода. И буквално остана в сянката на пристигналия заедно с него Фабио Лима. При Станислав Генчев обаче палачинката се обърна. И в подготовката стана ясно, че Лима, който бе на път да се превърне в любимец на сините фенове, ще е резерва (б.а. – дори и да не бе преследван от контузии), а Евертон ще играе. Любопитно бе да се види как ще бъде използван той при новата схема 3-1-4-2. Генчев показа още в контролите – нападател, редом до тарана Алекс Колев. Куршума по правило се дърпаше вляво, като заформи добро взаимодействие с взетия през лятото халфбек Майкон. И даваше ширина и острота на атаката. В първия кръг, срещу Локо Сф, Левски отбеляза 6 гола, но Евертон отново го нямаше сред разписалите се. Той обаче видя името и снимката си на таблото на „Герена“ при 4:0 над Ботев Враца, макар топката да опъна мрежата след рикошет. Попадението свали тежест от плещите му. В първите 4 кръга бразилецът си вършеше добре работата, но Сангаре избухна. Така французинът измести Бала от стартовата единайсеторка. Мустафа не убеждаваше в началото в мачовете, които започваше. И веднага имаше призиви той пак да влезе в ролята на жокер. Генчев обаче не се отказа от тандема Алекс Колев – Сангаре. А с малко повече упражнения по време на заниманията, с разговори какво точно се изисква, направи Евертон плеймейкър. И той започна да му се отблагодарява и от този пост. В Бистрица с подаванията си на няколко пъти постави в неловко положение отбраната на домакините. А с мощните Колев и Сангаре пред него, въпрос на време бе тя не само да се пропука, но и да се счупи. Както и се случи.

Левски постигна още една много важна цел! При това без евротурнири

От показваното в тренировките на Левски бе ясно, че Евертон е играчът с най-добро центриране в отбора и от статични положения цели съотборниците си по главата – затова изпълнява всичките стандартни ситуации, че има добра техника и меко, отработено подаване, като ударът му също не е за подценяване. Е, всичките тези качества вече се виждат и по време на официалните мачове. А Генчев направи така, че с един Куршум да удари три заека. Защото Евертон може да играе на върха на атаката, като плеймейкър или крило. И на всяка позиция е полезен.

Точно като швейцарско армейско ножче, в което има един куп инструменти!

Янаки Димитров/ „Тема спорт“

Мило Борисов влиза в управата на Левски

0 0 votes
Article Rating
Абонирай се
Известие от
guest
0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments