Ники Митов срещу Веско Великов – като астрални близнаци във футбола…

0
- -

Мачът между Хебър и Септември днес предизвиква интерес най-вече от сблъсъка между двамата треньори – Николай Митов и Веско Великов. Двамата са нещо като астрални близнаци във футбола – имат еднакъв брой мачове в Първа лига. Водили са своите отбори в 70 двубоя. Митов има три победи повече – 26 срещу 23 на Великов. За сметка на това загубите на Митов са повече – 33 срещу 29. Двамата са имали своя час пик във футбола, след който кариерите им тръгват стремително надолу.

Припомняме, че Ники Митов е част от голямата драма на Левски през 2013 година, когато отборът изпусна почти сигурна титла с равенството 1:1 срещу Славия на „Герена“. През същия сезон Митов победи в драматични мачове ЦСКА и Лудогорец с голове в последните минути. Провалът срещу „белите“ обаче буквално срина кариерата на Митов и след това той води предимно отбори или от Втора дивизия, или от дъното на Първа.

Върхът в кариерата на Веселин Великов пък е класирането с Дунав в европейските турнири. Тогава тимът от Русе се добра до Европа през 2017 година с четвърто място в „А“ група. Тогава Дунав игра директно в турнирите за сметка на ЦСКА-София, който УЕФА не допусна заради промяната на регистрацията. Дунав отпадна още в първия кръг от казахстанския Иртиш. Подобно на Митов и кариерата на Великов след този успех тръгна силно назад.

Друг любопитен момент е свързан с Ники Митов. Треньорът е вкарвал и Хебър, и Септември в Първа лига. През 2022 година той спечели промоция с Хебър, същото направи и със Септември през миналата кампания.

Двубоят днес в Пловдив ще е трети домакински на Хебър срещу Септември в елита. Куриозното е, че за втори път този мач няма да се играе в Пазарджик. През сезон 2022/23 Хебър имаше по програма два мача срещу столичния тим на собствен терен. Този от първата фаза обаче се игра на стадион „Васил Левски“ в София, тъй като и тогава „Георги Бенковски“ не можеше да бъде използван поради ремонтни дейности. Септември спечели двубоя с 3:1./ „Мач Телеграф“

0 0 votes
Article Rating
Абонирай се
Известие от
guest
0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments