30 години от най-големия бой на Левски по ЦСКА

0
sedem na edin
Снимка: levskisofia.info
- -

На днешната дата, пред точно 30 години, Левски изигра един от най-великите си мачове в България. „Сините“ разгромиха вечния съперник ЦСКА на стадион „Васил Левски“ със 7:1, като с това поставиха неподобрен и до днес рекорд за най-изразителен успех във Вечното дерби. След първите 5 кръга през есента на 1994-а, Левски има пълен сбор от 15 точки и е на върха, докато „червените“ са на 9-о място с две победи у дома и три загуби като гост. Все пак преди този кръг успяват да напомпат самочувствието си с 3:2 над Ювентус, макар в последствие този успех да е анулиран. В предишния кръг „сините“ пък разгромяват Ботев Пд, ръководен от много богатите брокери Христо Данов и Христо Александров, с 6:1. Хеттрик в този мач забива Наско Сираков.

И така в шестия идва и Вечното дерби. Левски определено е фаворит, но такава велика победа за историята и най-големите привърженици на отбора едва ли са очаквали. Резултатът от победата над „канарчетата“ е подобрен с един гол, след като Сираков се разписва не 3, а 4 пъти. Тази седморка пък дойде 26 години след първата срещу „червените“ – възпяваното и до днес от Сектор Б 7:2 от 17 ноември 1968 година. Наско Сираков изиграва феноменален мач, отчитайки се с 4 гола и два голови паса. Така става третият син футболист, след легенди като Димитър Йорданов – Кукуша и Никола Котков, който забива 4 попадения в един мач срещу ЦСКА. Невероятен мач прави и Даниел Боримиров, който бележи две попадения, подава и за втория гол Сираков и четвърти за Левски в мача.

Всичко започва с феноменалната „ножица“ на Илиан Илиев след центриране на Емил Кременлиев и „сините“ повеждат в 13-ата минута, припомня „Мач Телеграф“. „Червените“ изравняват с гол на Михтарски в 20-ата, но само 4 по-късно стартира безкрайната голеада във вратата на ЦСКА. На почивката резултатът вече е 4:1 за „Левски“, като се разписват Сираков от дузпа, Даниел Боримиров и отново Сираков след невероятен удар с глава. При гола на Боримиров пък капитанът на „сините“ преодолява персоналния си пазач Росен Кирилов и сервира топката на празна врата. Кирилов пък е заменен на почивката поради неспособността да се справи със Сираков. Майсторството и въображението на синята осмица продължава и след почивката. След негов хитър пас с пета Боримиров бележи петото попадение. С нови две на Сираков в крайна сметка се стига до рекордното 7:1.

До последния гол синята публика (много по-многобройната на стадиона) скандира неистово: „Още, още“. По-голямата част от привържениците на ЦСКА са си спестили този момент. Още на почивката те поемат към изходите. Далеч преди да прозвучи последния съдийски сигнал хиляди привърженици на Левски започват да палят факлите на победата (б.р. вестниците, с които по това време се предпазват дрехите от прахта по седалките) и много скоро пламва почти целият стадион.

През второто полувреме се случва и един малко куриозен момент. Публиката на Левски хвърля много мощна димка и за няколко минути половината терен е непрогледен и няма никаква видимост. Няколко играчи на ЦСКА се струпват около съдията Димо Момиров и го молят да прекрати мача, заради ненормалните условия за игра и двубоят да бъде преигран след време. Разбираемо е и желанието на играчите на ЦСКА – в този ден нищо не е в състояние да ги спаси от разгром, освен преждевременното прекратяване на мача. В крайна сметка финалното 7:1 е оформено в последните секунди.

Вратарят на ЦСКА Румен Ненов, който след почивката спасява две невероятни положения и отървава отбора си от по-тежка загуба, заявява след мача пред телевизионните камери, че не го боли толкова от седемте гола, а затова, че съотборници му „нямат душичка“, а футбол със страх не се играе.

В крайна сметка в края на сезона Левски става шампион, като изпреварва ЦСКА, който финишира пети, с рекордните 33 точки разлика. Подгласникът на „сините“ – Локомотив Сф – също е пометен през есента на 1994-а с 8:0.

Левски ще опита да откупи Куршума

0 0 votes
Article Rating
Абонирай се
Известие от
guest
0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments