ЦСКА-София сам си създава проблеми

0
cska trenirovka aleksandar tomash
Снимка: cska.bg
- -

В английския език има доста думи и изрази, които нямат точен превод на български език. Сред тях фразата е overthinking. Това е the art of creating problems that weren’t even there – изкуството да създаваш проблеми, които дори не са били там. Или, казано по нашенски, най-близкият буквален превод на разговорен език е „филмиране“. Новият треньор на ЦСКА-София – Александър Томаш – беше посрещнат с огромни очаквания, защото безспорно е един от най-подготвените тактически специалисти у нас, няколко пъти показа, че умее да изгражда разпознаваем и успешен стил на игра, излъчва авторитет и е кръвно дълбоко свързан с червената кауза. Всички тези качества го правят с разлика най-добрия вариант за наставник на тима в момента. Но всеки професионалист има и своите слаби страни, а Томаш показа една от своите още в третия си мач начело на армейците.

30 години от най-големия бой на Левски по ЦСКА

46-годишният треньор вече многократно в кариерата си край тъчлинията е демонстрирал, че умее сам да си създава проблеми. В много ситуации бившият защитник, вместо да заложи на най-логичния и прагматичен подход, търси изненада и объркване на противника. Понякога обаче това е излишно и обърканият се оказва самият Томаш. Последният пример е свързан именно с мач срещу настоящия му тим – ЦСКА-София. През миналата есен Локо Пд бе лидер в класирането и все още не беше допускал загуба, но посрещна армейците с куп кадрови проблеми в защита. Но, въпреки че излезе с експериментална отбрана, Александър не опита да затвори отбора си и да търси бързи контраатаки, а бе уверен, че ще се покаже на ЦСКА-София с изнасяне на топката по земя в стил „Де Дзерби“. И Нестор Ел Маестро получи невероятен подарък. Високата преса, която не сработи в нито един друг мач под негово ръководство, сравни резервите на Локо със земята. Сърбинът триумфираше и обясняваше как е трябвало да води с 5:0 на почивката, а за Томаш бе разочарованието. До края на периода си на „Лаута“ специалистът бе доста по-предпазлив с експериментите си, а това се пренесе и на „Коритото“, начело на Спартак Варна.

За да се стигне обаче до третия му мач в ЦСКА-София срещу Берое в Благоевград. Само 5 дни по-рано армейците прескочиха психологическата бариера след катастрофалния старт на сезона с класическа победа над Локомотив София. Особено в първите 20 минути в „Надежда“ тимът остави много добри впечатления с представянето си и показа, че се движи в правилната посока. И когато пред над 6000 свои привърженици на стадион „Христо Ботев“ трябваше да затвърди прогреса и да покаже още от същото, ЦСКА-София излезе срещу латинобандата на Берое с… променена схема и трима централни защитници. Още на пресконференцията си преди мача Томаш анонсира, че той ще е различен от този с Локо София в тактическо отношение и се аргументира със сгъстената отбрана на заралии. Да се чуди човек червено-черните открито и офанзивно ли са играли срещу ЦСКА-София?!

Илиан Илиев имал температура, но настоял да играе срещу Берое

Идеята на треньора Илиан Илиев-младши да дублира Локило отдясно, за да се отваря повече пространство за Линдсет и Eтo’o в центъра и Фаетон отляво, се увенча с тотален неуспех. Вместо това центърът се насити с червени футболисти, които повече си пречеха, отколкото да си помагат. Нещо повече – в първите 20-25 минути Берое бе доста по-опасният отбор, а контраатаките му създаваха напрежение до края на първото полувреме. Основните проблеми в защита идваха по десния фланг, където пасивният в атака Локило показа, че не притежава никакви дефанзивни навици и остави Кордоба сам да се оправя с набезите на гостите. Колумбиецът пък вече година така и не успява да се докаже в ЦСКА-София. Слаб на втория етаж, въпреки сериозния си ръст, плах и нерешителен в единоборството и със сериозни технически дефицити, той съвсем скоро ще седне на пейката за сметка на Лиъм Купър. Отляво Фаетон отново беше фигурант, а в средата Кареасо бе твърде пасивен. Резервите също не успяха да донесат свеж полъх през втората част, когато Томаш призна грешката си и още на почивката се върна на формацията 4-2-3-1.

В крайна сметка втората поредна победа под ръководството на треньора дойде, но тя беше незаслужена и благодарение на дискусионна дузпа. С голямото алиби, че все още не разполага с нужното качество в състава си, в Благоевград наставникът трябва да е разбрал, че отново се престара ненужно. И следващ непремерен експеримент и опит за изненада най-вероятно ще бъде наказан. Добре е засега да се следва една линия на развитие на отбора, докато бъдат натрупани достатъчно самочувствие и увереност. За да не се стига до ситуации, в които ЦСКА-София да страда, защото сам си е създал проблемите.

Мартин Костадинов/ „Тема спорт“

Следващото домакинство на ЦСКА-София ще е… в Стара Загора

0 0 votes
Article Rating
Абонирай се
Известие от
guest
0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments