Лудогорец се изправя срещу страховете си

0
ludogorets
Снимка: ludogorets.com
- -

Лудогорец започва тази вечер участие в същинската фаза на Лига Европа. В 22:00 часа орлите ще се изправят срещу коравия Славия Прага на „Хювефарма Арена“. Разградчани влизат в мача, радвайки се на серия от 8 двубоя без поражение – 7 победи и 1 равенство, всичките при временния треньор Захари Сираков. Пражани пък са лидери в чешкото първенство – след 8 кръга имат 22 точки, с колкото е и Спарта Прага, като през уикенда разбиха Виктория Пилзен с 3:0. Тимът е в поредица от 4 успеха, като за последно загуби гостуването на Лил (0:2) в плейофите на Шампионската лига. Поводи за оптимизъм на домакините дава фактът, че в състава на Индржих Тръпишовски има доста контузени футболисти, а последният, влязъл в лазарета, е централният защитник Иго Огбу. Той се присъедини към Индржих Станек, Даниел Фила, Лукаш Масопуст, Иван Шранц, Томаш Вълчек и Лукаш Ворлицки.

Сблъсъкът е от рода „Лудогорец се изправя срещу страховете си“. Защото в евротурнирите тимът винаги среща затруднения срещу отбори, които влизат здраво в единоборствата и умеят да играят силов и подреден футбол. А точно такъв представител е Славия Прага. В последните сезони разградчани браха доста ядове с такива опоненти, та дори се стигна и до 7-ицата при гостуването на Нордселанд. Всъщност на сцената на орлите се появи Захари Сираков точно заради друга 7-ица, при това у дома – 2:7 от Карабах след продължения в третия квалификационен кръг на Шампионската лига, като тя дойде, въпреки че разградчани бяха победили с 2:1 в Азербайджан.

Преди година медиите в Нидерландия бяха направили много точен анализ на орлите преди двубоите с Аякс в плейофите за Лига Европа. Тогава след поредната победа „по ноти у нас“ те написаха: „Лудогорец сложи камуфлажа“. И се оказаха прави, защото грандът от Ротердам вкара 4 гола на „Хювефарма Арена“ и си осигури продължаване напред. С камуфлаж ли е в момента Лудогорец? Има нещо подобно с оглед на успешната поредица в Първа лига и справянето със скромния молдовски Петрокуб, за да бъде достигната същинската фаза на втория по сила континентален турнир. Въпросът е дали орлите ще свалят маскировъчните дрехи, или ще продължат да ги носят. В клуба си поставиха високи цели и достигането на елиминационната фаза през февруари. Това обаче може да стане единствено с отборна игра навсякъде по терена, а не да се разчита единствено на индивидуални избухвания в предни позиции. У нас орлите може да се осланят на класата на отделни единици и това е достатъчно за трупане на титли. Но в евротурнирите това по правило не върви.

За изпълнение на целите много важни ще бъдат първите два мача в групата срещу чешките опоненти. Безспорно Славия е по-силният от тях, но предимството на Лудогорец е в домакинството. А при силно начало след това визитата на Виктория Пилзен ще бъде по-лека, защото тогава противникът със сигурност ще има едно наум.

Разградчани на Захари Сираков са на изходна позиция. Те имат възможност да изиграят и повече от 8 двубоя в Лига Европа. Но само ако се качат на следващото стъпало и да покажат, че са си взели поука не само от сблъсъците с Карабах, а от последните няколко кампании в евротурнирите.

Янаки Димитров/ „Тема спорт“

0 0 votes
Article Rating
Абонирай се
Известие от
guest
0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments