Везенков е най-добре платеният състезател в Евролигата

0
VEZENKOV
INTERNATIONAL BASKETBALL CRETE TOYRNAMENT / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΒΙΡΤΟΥΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)
- -

Българската баскетболна звезда Александър Везенков е най-добре платеният състезател в Евролигата за новия сезон, сочи последното проучването на специализираното издание Eurohoops. Звездата на Олимпиакос се завърна в клуба след едногодишен период в НБА, като гръцкият гранд му предложи колосална за Европа заплата, за да може да го върне в Пирея.

През последните години тенденцията в Евролигата е такава, че заплатите се увеличават с доста над тавана, с който бяха свикнали клубовете по време на пандемията от COVID. Тогава най-високите заплати удряха таван от 2 милиона евро за година, но това вече не е съвсем така.

В Евролигата не съществува по регламент таван на заплатите, въпреки предстоящите промени. Да, ще бъде по-трудно за клубовете да плащат големи пари на играчите, без да направят счетоводните си изчисления правилно, но няма ограничение за парите, които всеки клуб може да похарчи. Те просто ще трябва да платят на лигата премия, наречена „CBS“, което решава проблема. Премията CBS (Competitive Balance Standards) е въз основата на приходите на отборите, като някои от тях имат допълнително данъчно облагане от страна на лигата, за да се запази конкурентоспособността и финансовия феърплей. Може да възразите, че това не е добра бизнес практика, но бизнес практиката в европейския баскетбол се изхвърля от прозореца от първия момент.

Това не означава, че парите, похарчени за заплати на играчите, не си струват труда. Тъй като цените на световния пазар се определят от НБА, има смисъл заплатите да се повишават навсякъде.

Преди да преминем към най-добре платените баскетболисти, само едно напомняне, че на практика тези заплати в НБА биха били двойни, тъй като НБА публикува брутни, а не нетни заплати, плюс тези числа не са официални.

Кои са най-добре платените баскетболисти в Евролигата?
1. Александър Везенков (Олимпиакос) – 3,7 милиона евро
Най-полезен играч в Евролигата за сезон 2022/23 се завърна от НБА с един от най-добрите договори в историята на Евролигата, получавайки почти същата нетната заплата, която би получил, ако беше останал в НБА. Ако единствената му мотивация е финансова, тогава е безопасно да се предположи, че може да получи още повече пари, но това не беше така, тъй като Александър Везенков на няколко пъти призна, че се е завърнал в Олимпиакос, защото там е ценен и обичан.

2. Шейн Ларкин (Анадолу Ефес) – 3,4 млн. евро
Лидерът на Анадолу Ефес получи рекорден четиригодишен договор и загуби първото място в класацията. Шейн Ларкин се очаква да се пенсионира като играч на Анадолу Ефес и той ще остане един от най-добре платените играчи в Европа. Предишната му заплата беше 3,6 милиона евро.

3. Майк Джеймс (Монако) – 2,7 млн. евро
Това е мястото, където нещата започват да стават трудни. Беше съобщено през миналия сезон, че Джеймс има девет милиона чисти на масата от Монако. Той обаче имаше други оферти на масата, които бяха 2,3 милиона евро нетно на сезон.

Как има смисъл в това? По същество липсата на данъчно облагане на Монако е нож с две остриета за играчите, които ще трябва да плащат данъците си в своята страна. Така че на теория договорът на Джеймс ще бъде 2,7 милиона евро нетно. Все пак нетната заплата на Джеймс остава в Топ 3 на списъка, ако просто изчислим местните (не) данъци на Монако и Евролигата ще направи същото при своите изчисления за финансов феърплей.

4. Костас Слукас (Панатинайкос) – 2,5 млн. евро
Най-полезният играч на Финалната четворка на Евролигата през миналия сезон е във втория сезон от договора си с Панатинайкос и остава един от най-добре платените играчи в Европа.

5. Валтер Таварес (Реал Мадрид) – 2,4 млн. евро
Това също е много трудна ситуация. В миналото предишният договор на Таварес беше фиксиран на 2,7 милиона евро нетно годишно, число, което беше коригирано по-късно поради испанското данъчно облагане на по-малко от 2 милиона долара нетно. Подобна е ситуацията и това лято.

Първоначално беше съобщено, че брутната годишна заплата на Таварес ще бъде рекордната сума от 5 милиона евро. Според източници на Eurohoops той подписа 5-годишен договор на стойност 20 милиона евро и този сезон означава нетна заплата от 2,4 милиона евро.

6. Кевин Пънтър (Барселона) – 2,3 млн. евро
Бившият играч на Партизан получи същата заплата от Барселона от тази, която получаваше в сръбския гранд.

7. Кендрик Нън (Панатинайкос) – 2,25 млн. евро
Имайки предвид стойността му, можете да спорите, че това е изключително добра сделка за Панатинайкос, тъй като Нън реши още преди края на сезона да подпише двугодишен договор за 4,5 милиона долара с шампиона на Евролигата.

8. Никола Миротич (Олимпия Милано) – 2,2 млн. евро
Звездата на Милано остана сред най-добре платените играчи в Европа и трябва да се отбележи, че ако вземем предвид и компенсацията, която получи за рекордния си договор с Барселона, тогава той трябва да е начело на списъка. Все пак сегашната му заплата в Милана е повече от добра.

9. Дариус Томпсън (Анадолу Ефес) – 2,1 млн. евро
Договорът му от миналата година беше изненада и след миналия сезон в Турция, той има какво да доказва още в Анадолу Ефес.

10. Фурие, Хейс-Дейвис, Уили Ернангомес, Поарие – 2 млн. евро
Десетата позиция се разделя между четирима баскетболисти. Единият от тях е новото попълнение на Олимпиакос – Еван Фурие. Друг в тази двумилионна рамка е Найджъл Хейс-Дейвис, който предпочете да остане във Фенербахче, въпреки интереса от страна на клубове от НБА.

Заплатата на Уили Ернангомес в Барселона също е фиксирана на 2 милиона евро, колкото взима е баскетболистът на Анадолу Ефес – Венсан Поарие.

0 0 votes
Article Rating
Абонирай се
Известие от
guest
0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments