Мръсни интереси съсипват „смърфове“ и „соколи“

0
- -

В българския футбол в последните седмици се разиграва истински водевил. Особено във Варна и Пловдив. Случващото се в двата клуба, както и напрежението в Славия, обаче си има предистория и сега сме свидетели на логичното й продължение. Преди това обаче трябва да отбележим един забележителен факт. За първи път в новата история на футбола ни действащи треньори обвиняват ръководството и директно клубните босове за провал на всички нива – селекция, подготовка, инфраструктура. Първо това направи Златомир Загорчич, който след 0:1 от Левски нападна вербално Венци Стефанов, че е позволил да се тренира с 8-9 човека. Последва го Любо Пенев, който в отворено писмо разсипа Христо Крушарски с обвинения за всичко – от намеса в работата на треньорите, през провалената селекция, до лошите терени на „Лаута“.

Иначе, най-тежката криза се задава в Спартак Варна. На първо четене там се очертава отборът напълно да бъде затрит, ако се вярва на думите на клубния бос Павлин Николов. Зад неговото решение да спре финансирането обаче надничат едни други фактори, които не са толкова свързани с футбола или феновете на „соколите“. Няма как да си обясним, че след напускането на Александър Томаш той заложи на една напълно компрометирана фигура като Кириякос Георгиу, компрометирана поне в очите на феновете от „Коритото“. Преди няколко години под негово ръководство тимът изпадна от „Б“ група, като натрупа седем поредни загуби в края на първенството. Защо именно той трябваше да застане начело на отбор, който бе сред водещите в Първа лига сега, е огромна загадка. И дали това не бе направено нарочно, за да бъдат провокирани запалянковците към протести? И така Нилов да намери повод да се оттегли, защото Спартак вече не му е нужен?

В Локо Пд ситуацията е горе-долу същата. Христо Крушарски се върна в клуба в началото на тази година. Ясно беше, че той нито има финансовата възможност да издържа клуб от ранга на Локомотив, а и май му липсваше желание. Обаче на „Лаута“ се очертаваха строителни дейности – две трибуни с пари от държавата. Кой не би искал да участва като подизпълнител в изграждането им? Нещата обаче не се получиха, както смяташе Крушарски и изведнъж Локо вече стана безинтересен. И управленската криза се прехвърли върху играчите. Отборът наистина играе посредствено, губи точка след точка, феновете спряха да го подкрепят. И Любо Пенев се чувства безпомощен да обърне тренда.

Ако приемем, че това са теории на конспирациите, остава вторият вариант. Двата най-популярни клуба в Пловдив и Варна се съсипват заради пълна управленска немощ, непознаване на футболния бизнес. Представете си само за миг как президентът или собственик на Манчестър Сити нарежда на Пеп Гуардиола да извади от състава титулярния вратар и да пусне третия страж, защото баща му бил един от спонсорите на клуба. 10 секунди по-късно Гуардиола ще си е хвърлил оставката. В Локо Пд обаче Крушарски може да нареди на Томаш кой да пази, защото е зависим от странични фактори.

От друга страна, кризата в двата клуба може да има позитивен ефект. И най-накрая феновете да признаят, че моделът „бащица“, станал толкова популярен покрай драмите в Левски от последните години, е вреден, дори убийствен за нашия футбол./ „Мач Телеграф“

0 0 votes
Article Rating
Абонирай се
Известие от
guest
0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments