„Червен“ дебютант даде поводи за оптимизъм

0
liam kupar 2
Снимка: cska.bg
- -

ЦСКА-София привлече цели 12 футболисти през лятото, но със сигурност с най-голямо нетърпение бе очакван дебютът на последния нов – Лиъм Купър. След като в два мача документите му не бяха уредени, легендата на Лийдс се появи за първи път с червената фланелка като титуляр в гостуването на Черно море. И остави доста добри впечатления с представянето си. Макар че не е в оптимална физическа форма, намира се извън игрови ритъм и за първи път в цялата си кариера се сблъска с клубен футбол, различен от английския, защитникът действаше със завидно самочувствие и постигна впечатляващ процент на точност в отиграванията си. Хладнокръвието и спокойствието, които внася 33-годишният шотландец в отбраната на ЦСКА-София, се усетиха още в първите минути на „Тича“. За разлика от поредицата неточности и липсата на ориентация при Християн Петров и Браян Кордоба в откриващите мачове от сезона, Купър и Лумбард Делова са много по-уверени както с топка в крака, така и в дуелите с противниковите нападатели и се очертават като титулярната двойка централни защитници на Александър Томаш.

За разлика от нападението, където проблемите продължават да са много сериозни, промяната в дефанзивен план при новия треньор е коренна. Най-после се сложи край на безцелното изритване напред. Сега армейците не само, че се стремят да изнасят топката по земя, но вече започва и да им се получава, като на няколко пъти успяха доста добре да се измъкнат от високата преса на Черно море. Делова и Купър безспорно имат най-високо техническо ниво от централните защитници на ЦСКА-София в последните години, като шотландецът на няколко пъти още с отнемането подаваше на свой съотборник, вместо просто да изчисти безцелно. Отигравания, които у нас са истинска рядкост. Най-големи затруднения при изнасянето изпитват вратарят Бусато, който никога досега не се е налагало толкова често да играе с топката, както и Тибо Вион, за когото отдавна е ясно, че има сериозни технически дефицити. Известно е колко важно за концепцията на Томаш е защитниците му да умеят да боравят добре с топката и да са полезни в градивен план.

Тепърва предстои да проличи по-детайлно играта на Купър на втория етаж, а трябва да се отбележи и че при две ситуации преди и след почивката той позволи лесно да бъде разминат в наказателното поле, като закъсняваше с реакцията си. Това обаче може да се отдаде именно на липсата на игрови ритъм и се очаква с всеки следващ двубой неговото поведение да се подобрява.

Със сигурност общите първи впечатления от Купьр позитивни и е очевидно, че опитът, манталитетът и рутината му са от полза и на неговите съотборници. Легендата на Лийдс даде поводи за оптимизъм на феновете и е част от сериозното подобрение, което се забелязва в дефанзивния вал на ЦСКА-София.

Мартин Костадинов/ „Тема спорт“

0 0 votes
Article Rating
Абонирай се
Известие от
guest
0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments