8 години разлика и друга бира за Лудогорец

0
ludogorets otbor 1
Снимка: ludogorets.com
- -

8 години разлика и друга бира за Лудогорец. Такова ще е чувството у шампионите, които тази вечер от 22:00 часа гостуват на Виктория Пилзен в двубой от втория кръг на ЛЕ. Точно толкова време измина от предишните сблъсъци на разградчани с този съперник на континенталната сцена. През есента на 2016 година те спечелиха с 2:0 първия плейоф за влизане в групите на Шампионската лига, а след това в реванша на „Дусан Арена“ измъкнаха 2:2 и станаха първият роден тим, играл два пъти в същинската фаза на турнира на богатите. Оттогава-досега той обаче си остава блян.

Викторя – Лудогорец: Пак ще се срещнем след 8 години

Онзи Лудогорец бе… друга бира в сравнение със сегашния. И отваряше тежки врати. А днешният може да затвори онези, които водят към елиминациите на Лига Европа напролет. През тази кампания форматът е нов, а всеки ще изиграе по 8 мача, последните два от които през януари 2025-а. Още в началото обаче орлите може и да спрат да мечтаят за тях. Това ще се случи при ново поражение след 0:2 в Разград на старта от друг чешки представител – Славия Прага. Лудогорец влиза във втория кръг като 35-и от 36 отбора в същинската фаза на ЛЕ, тоест от предпоследно място. Както е известно, първите 8 отиват директно на 1/8-финалите напролет, а финиширалите от 9-о до 24-то място включително са на бараж, за да се присъединят към челниците. Целта пред орлите е да са в шамарите и през февруари, но това може да се окаже непосилна задача.

От доста време в Разград подценяват треньорския казус, така бе и през тази кампания. А след звучния шамар от Карабах – 2:7 след продължения в ШЛ и 0:2 от Славия, да оправя бакиите бе привикан Игор Йовичевич. Хърватинът дебютира с 2:0 над Ботев Враца на „Хювефарма арена“ през уикенда, а тази вечер за първи път ще води тима на континенталната сцена. С идването си специалистът заяви, че иска повече сигурност и смени схемата на игра от 4-2-3-1 на 4-1-4-1. Срещу себе си обаче ще има тим, който играе с трима в отбрана, свикнал е да печели физическите сблъсъци, да пресира и центрира – все неща, които не са по вкуса на Лудогорец.

Интересното е, че чисто статистически съперниците влизат в сблъсъка от коренно различни позиции. Разградчани имат само едно поражение в последните си 10 двубоя – това от Славия Прага. А Виктория е единствено с победа в предишните си 5 срещи. В случая обаче тези цифри не са меродавни. Просто защото орлите са много колебливи като гости в евротурнирите, а срещу по-качествени отбори – и у дома. Говорейки за турнирни двубои, включително и на домашната сцена – Виктория е заключил вратата си в предишните 10.

Чехите имат проблеми по окомплектоването на състава. Треньорът Мирослав Коубек няма да може да ползва контузеното ляво крило Ян Сикора, както и нападателите Рафиу Дуросимни и Кристоф Кабонго. Дори и с по-ограничения потенциал, обаче на терена няма да е привлеченият от Левски през лятото нападател Рикардиньо, който не може да се пребори с конкуренцията. Това говори за класата на чехите, които са трети във временното класиране на местното първенство и изостават на 7 точки от Славия Прага – съперник, който не срещна затруднения с орлите. А наред с това съставът от Пилзен е окрилен от лудото 3:3 срещу Айнтрахт във Франкфурт на старта на ЛЕ. Така че Лудогорец го чака много тежък сблъсък. През този сезон орлите веднъж се надскочиха като гост – 2:1 над Карабах в Баку. Ще трябва да го сторят и тази вечер.

Янаки Димитров/ „Тема спорт“

Станислав Тодоров: Като съдия ме заплашваха, сега – не! Не действам по модела с моркова, нито по този с тоягата

0 0 votes
Article Rating
Абонирай се
Известие от
guest
0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments