ЦСКА-София трябва да избяга от парадокса „Атлетико М“

0
cska otbor
Снимка: cska.bg
- -

След като Нийл Армстронг става първият човек, който стъпва на Луната, произнася знаменитата си фраза: „Една малка крачка за човека, един голям скок за човечеството“. Томашовият отбор направи вече първите си четири крачки, но дали те са знак за големия скок за ЦСКА-София?

Шефът на родните съдии каза може ли чужденец да свири Левски – ЦСКА-София

Първите впечатления от мачовете с Ботев Пд, Локо София, Берое и Черно море са, че Томаш иска да вижда един подреден, предпазлив, дисциплиниран и изпълняващ исканията му отбор. Отборът създаде малко положения и вкара малко голове – едва четири. Все пак трябва да се отбележи, че при единствената си загуба от „канарчетата“, двубоят бе абсолютно равностоен, като и двата съперника бяха обсебени от мисълта да не загубят, но в крайна сметка една грешка на Християн Петров реши изхода на срещата. В защита обаче Томаш върна добрата увереност от времената на Саша Илич и нарушена в последвалите периоди при Ел Маестро, Стамен Белчев и най-вече при Томислав Стипич. При Томаш отборът допусна едва един гол в четири двубоя, като два съперника – Черно море и Ботев Пд – са от висока класа спрямо средното ниво на Първа лига, Берое едно стъпало по-надолу и само Локо София може да мине за отбор от ниските нива на елита. Още по-важно е, че „червените“ не само допуснаха едва едно попадение, но пред вратата им се стигна до много малко положения.

Какво показват цифрите при Томаш, колкото и ранна да е фазата, спрямо нивата при предишните треньори от вкраването на „червените“ в елита през сезон 2016/17. По отношение на резултатността отборът е в Топ 3 на най-слабо представящите се сред 16-те периода на различни постоянни треньори. Уточняваме, че не става дума за 16 различни наставници, защото такива като Стамен Белчев и Ел Маестро имат повече от един мандат на „Армията“.

Без никакво съмнение антигероят в тази хроника е Томислав Стипич, при когото отборът е вкарвал по 0,8 попадения на мач. В третия период при Стамен Белчев и сега при Томаш „червените“ реализират по 1 гол средно, а във втория период на Белчев – по 1,06.

Парадоксално или не, но най-добрите показатели в атака от 2016 година насам държи… Стамен Белчев с 1,92 попадения на среща. Тогава в предни позиции „червените“ разполагат с играчи като Каранга и Кирил Десподов. На второ място по резултатност е Саша Илич с 1,72 гола на двубой. Ел Маестро в първия си период е с 1,69, а Любо Пенев във втория е с 1,66.

Какво се случва обаче в защита, където Томаш е с впечатляващия показател от 0,25. При Бруно Акрапович защитата респектира с 0,4 на среща, а на трето място по този показател е Милош Крушчич с 0,47. В петицата попадат също Саша Илич и Ел Маестро в първия си период с по 0,53 попадения. В другата крайност, с най-лошите показатели, са Алън Пардю с допуснати 1,85 на двубой попадения, както и Стамен Белчев (1,66) в третия си период и Стипич (1,60).

ЦСКА-София обаче в момента разполага с добри офанзивни изпълнители като Исека, Коялипу, Локило, Фаетон, Бютучи и Хайнц, като на всеки пост имат поне по двама силни играчи. В „червената“ конституция пък под точка първа са залегнали трофеите, под точка втора – силното представяне в Европа, а под точка трета – атаката, но въпреки това феновете няма да са щастливи или поне удовлетворени от един пестелив, пък бил той и успешен ЦСКА-София.

В момента „червените“ трябва да избягат от едно неволно копиране на Атлетико Мадрид на Чоло Симеоие, който в момента разполага с трима много силни нападатели в лицето на Гризман, Сьорлот и Хулиан Алварес, а през годините отпред се подвизаваха величия като Фернадо Торес, Радамел Фалкао, Алваро Мората, Луис Суарес, Диего Коща, Жоао Феликс, Марио Манджукич и Давид Вия, но въпреки това отборът създаваше малко положения и разчиташе на добра успеваемост при реализацията им. Това обаче бе достатъчно за Чоло, който в условията на тиранията на Реал и Барса успя да изтръгне немислими преди това за „дюшекчиите“ успехи, но при ЦСКА-София частичният успех включва хегемония в първенството, а идеалният – хегемония с атрактивна и резултатна игра.

Христо Георгиев/ „Мач Телеграф“

Низвергнат на „Армията“ се прибра във Франция! Съотборниците му не го искали

0 0 votes
Article Rating
Абонирай се
Известие от
guest
0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments