Чандъров: Очаквам светло бъдеще за Левски! На Асен не му дадоха шанс дори да се провали

0
chandarov
- -

Собственикът на Септември София – Румен Чандъров – винаги е бил прям и открит. Казвал е това, което мисли за българския футбол. Той говори пред „Тема Спорт“ часове преди мача на неговия тим с ЦСКА-София, като коментира редица актуални теми, свързани с двата клуба, завръщането на сина му Асен Чандъров в Септември като преотстъпен от Левски, телевизионните права в първенството и още много. Ето какво сподели бизнесменът.

ЗА СЕПТЕМВРИ

Изграждаме отбор в момента, вижда се светлина в тунела. Направиха няколко добри мача, последният не чак толкова, но това е част от играта. Треньорът съм казал, че ще го оценявам след един определен период, не сега. Още повече, че го поставих в ситуация да гради изцяло нов отбор, нужно е търпение. Трябва да кажа и че в Септември изобщо не сме сменили политиката, както се пише. Просто не мога да взема българи. Няма как да давам на някого 6-7 хиляди евро, а той да струва 2 хиляди. Все пак съм бизнесмен, а и смятам, че разбирам от футбол. Аз им викам номади на такива футболисти, които обикалят клубовете и търсят къде някой им дава 500 лева повече. Иначе аз искам само с българи да играем. Такава задача бях поставил и на хората в клуба. Имаше списък с българи, но не се получи. Какво мога да направя? Нямам чак толкова добри юноши за цял отбор и затова трябваше да взема чужденци.

ЗА АСЕН ЧАНДЪРОВ И РУПАНОВ

Имахме късмет с Асен и Рупанов, които ще вдигнат нивото в отбора. Особено Асен внася спокойствие в съблекалнята. В Левски знаете как се развиха нещата. Не му дадоха шанса, който получиха безброй много чужденци. Но такъв е животът. В края на краищата той предпочете да играе, отколкото да стои като резерва на някого, от когото не е по-слаб. Но хората предпочитат чужденци. Ето там е друго – в Левски и ЦСКА чужденците трябва наистина да са класа. Но не се сърдя на никого. Смятам, че и Асен не се. Единствено го е яд, че не му дадоха шанс. Най-малкото да се провали. Нещото, което ме вбесява в България, е, че треньорите дават присъди и това може би в един момент ще ме откаже от футбола. На Рупанов му даваме шанс, който в Левски няма да получи. Ръководството там смята, че е по-добре да имат живи конуси. Иначе и от ЦСКА исках двама футболисти да взема, няма да им казвам имената. Ние сме отбор, който не прави трагедии от това дали ще изпадне. Предложих и на Левски, и на ЦСКА, и на Ботев Пд, ако имат футболисти, които няма да играят и искат да видят дали ще се справят в А група, да ни ги дадат. Но те си имат политика, не мога да им се бъркам. Моето желание е да имаме няколко футболисти като стълбове и останалите да са само младоци.

ЗА ЦСКА-СОФИЯ

Александър Томаш е много добър треньор, ще му е нужно търпение. Доказал е, че има отлични качества. Разбира се, знаем, че в ЦСКА и Левски винаги ситуацията е различна. За собственика дори не е нужно да казвам нещо – може би най-богатия българин. И има сърце да дава. Мисля, че до една-две години те ще са най-малко на нивото на Разград. Вече наистина ще има сблъсък. Бъдещето им е добро. Даже много добро. Но винаги е нужно време. Аз затова страдам и направихме 6 поредни загуби. Сложен процес е да сменяш отбора. Но до другото лято очаквам да имат много сериозна физиономия. Ще са нужни и още хора, разбира се. И друго – има много разбирачи и фенове, които искат да се упражняват на гърба на такива като нас. Няма лошо, само че ако собственикът дава пари, той си преценява кого да сложи. Може и да е грешен избор, но рискува своите пари. Често феновете споменават името на Методи Томанов. Разбирам ги, той е топспециалист и може и да му дойде моментът в следващ етап, няма как да знаем. Това си го преценява собственикът, не можем да даваме оценки и присъди. Всичко това е процес, който изисква време. Но съм доста оптимистично настроен, че ЦСКА наистина ще успее да се сбие с Лудогорец и ще стане интересно първенството.

ЗА ЛЕВСКИ

В Левски вече зависи какво ще правят. Ако взимат чужденци от нюанса на нашите играчи, няма да стане. Нужни са по-сериозни футболисти. Но и те си мерят според това, което имат. Разбирам ги и не трябва да ги съдим. И те доскоро бяха в много тежка ситуация, но благодарение на по-предишния треньор успяха да обърнат мача. С трансферите, които осъществиха. Те си имат своите битки. Нямат както собственика на ЦСКА например. Но и тяхното бъдеще очаквам да е светло. Просто може би по-бавно ще се случи.

ЗА ТВ ПРАВАТА

Не се ли вдигнат телевизионните права, ще сме си в тинята. Според мен президентът прави всичко възможно нещата са се променят, поне така чувам. Но когато го видим наяве, тогава ще можем да говорим. Човекът най-вероятно влага максимално усилия, но там има и телевизия, която е взела нещо за без пари и сега е трудно да трябва да дава. Най-вероятно, това са мои предположения. По ред обстоятелства е имало някакъв супернеизгоден за нас договор, който трябва да променим, ако искаме да правим по-добър продукт. И футболът наистина да е бизнес. Не може всички около нас да имат сериозни телевизионни права, само ние – не. Преди две-три години синът ми игра в Румъния. Там един нормален отбор получава най-малко 1.5 милиона евро – 3 милиона лева. Ние знаете ли колко взимаме? 300-400 хиляди лева. 10 пъти по-малко. И затова и търсим такива футболисти. Затова повече от половината отбори на първо място си правим сметката и после гледаме за развиването на продукта. А през това време телевизията се разви, абонати, гледаемост, всичко имат. За мен лично минимум двойно трябва да се вдигнат парите от тв права. Така да се почне и да се актуализира всяка година. Това е реалността и тогава нещата ще тръгнат в положителна посока. Същото е с правата за името на първенството. Не може всичко да е в един пакет, това е абсурдно. Трябва да е отделно, колкото и да струва. И ако и държавата се намеси и направи няколко стадиона, малки, кокетни, тогава нещата ще си дойдат на мястото.

ЗА СТАДИОНА В ДРАГАЛЕВЦИ

Правя всичко, което мога, за да си играем на наш терен. Ние сме квартален отбор, основно с родители и деца. В момента стадионът в Драгалевци ни устройва, докато в един момент има благоприятна почва, за да направим и нещо долу в „Красна поляна“. Надявам се, че ще се получат нещата един ден, не знам в кой живот обаче. Правя всичко възможно през пролетта да се върнем в Драгалевци и ако успея да преборя бюрократщината, ще се случи. Тя е голям проблем в България, не само във футбола. Защото, когато искат, гледат и запетайките, а в други случаи пропускат даже и точките. Правя и осветление, даже и козирка. Не знам, ще се опитам да се справя.

0 0 votes
Article Rating
Абонирай се
Известие от
guest
0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments