Без чистка и експертиза в ЦСКА-София няма да стане

0
cska trenirovka
Снимка: cska.bg
- -

Поредният срамен момент за ЦСКА-София от началото на календарната година, изразил се в първа загуба в историята от опашкаря Септември, е може би и последното доказателство, което беше нужно, за да се открои най-големият проблем в клуба. И той не е нито името на старши треньора, нито отсъствието на фенове в първите кръгове от първенство, нито състоянието на терените и липсата на домакински стадион. Не, основната причина ЦСКА-София години наред да не играе добър футбол, а в последните месеци да наниже и редица позорни резултати, е дефицитът на качество в състава и кризата откъм специалисти, които да ръководят правилно селекционната политика.

И докато в по-голям период от предишната власт на „Армията“ бяха привличани предимно свободни агенти и ниският лимит на отбора бе разбираем, макар че и при подобни условия с правилна работа могат да се постигат резултати, сега за трансфери е отделен много сериозен бюджет. Но селекцията далеч не се изразява само в хвърлянето на едни пари и взимането на една дузина играчи, както се случи през лятото в ЦСКА-София. Разбрахме го категорично срещу Септември.

Малко хора притежават капацитета да ръководят селекционния процес и да разходват правилно отпуснатите огромни средства. А съботната загуба на „Васил Левски“ индикира, че те все още не са в клуба. Със сигурност е рано да се дават оценки на летния трансферен прозорец в ЦСКА-София и особено на втората половин дузина нови, които дойдоха след назначението на Александър Томаш. Но дори и само непоправимото забавяне на идването им показа колко боси в материята са настоящите селекционери в Борисовата градина.

Без генерални изводи и с ясното съзнание, че е нужно време за адаптация, но всички нови скъпоплатени офанзивни футболисти на ЦСКА-София трябва много да се срамуват, че не успяха да се разпишат срещу защитата на Септември, която също играе заедно от лятото, досега не беше записала суха мрежа през сезона, бе допуснала 16 гола и е на средна възраст от 20.4 години (Полендаков – 17, Христов – 21, Йонашчъ – 18, Очай – 22, Митков – 24)!

Атакуващата немощ вече е трайна тенденция, след като тимът не се е разписвал от игрова ситуация вече в 3 поредни мача – срещу Берое, Черно море и Септември. Но както Александър Томаш сам обича да се изразява, наличният потенциал няма как да е оправдание за него. Той разполага с тези футболисти до зимата и е длъжен да намери верните решения, за да започне ЦСКА-София да създава ситуации и да бележи голове. В атаката на армейците бяха вложени милиони и поведението в нападение в последните мачове е недопустимо.

Срещу Септември отново се за твърди, че няколко футболисти нямат нивото да носят червената фланелка и трябва да си тръгнат час по-скоро. И да бъдат заменени с много по-качествени футболисти. Без чистка и качествена селекция в ЦСКА-София ще предстои още и още от същото – моментна стабилизация и неминуем срив след това.

Поне половината от привлечените през лятото 12 нови попълнения оставят сериозни съмнения в качествата си, а за да се изгради силен отбор, това не трябва да се повтаря през зимата. Затова обаче е нужен подготвен специалист, който да вземе селекцията в свои ръце. Нужно е Александър Томаш и червеното ръководство много внимателно да помислят по този въпрос, защото треньорът до голяма степен е заложник на своите футболисти. Какво по-голямо доказателство от загубата от Септември?!

Мартин Костадинов/ „Тема спорт“

AI революция в спортните залози с новия чат бот на Palms Bet

0 0 votes
Article Rating
Абонирай се
Известие от
guest
0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments