Ето кога професионалният футбол се отделя от БФС

0
pomorie cska 1948 91
- -

Професионалният футбол трябва да се отдели в Българската професионална футболна лига. Това заяви заместник-изпълнителният директор на Българския футболен съюз Добрин Гьонов. Той говори пред медиите в „Бояна“, където преди това проведе среща с представители на почти всички клубове от Първа лига.

„На срещата участваха 15 от 16-те бяха представени, успешна среща. Това е началото на коментираното от години отделянето на административното ръководене на футболния процес от БФС. Договаряме дигитализация на Втора лига. Клубовете бяха активни на срещата, има желание от страна на БФС. Искаме професионалните клубове да се отделят и да имат собствено първенство в Лигата, да си го организират, да имат по-големи резултати. Ние като БФС трябва да сме сигурни, че Лигата е готова за този преход – финансови, правни и организационни възможности за този проект. Това е задълбочен процес, за който се говори от години. Проектът е от сезон 2026/2027 година Лигата да бъде отделена.

Има критерии, които трябва да се изпълнят. След това трябва да се сключи правно изпипан договор между БФС и бъдещия ръководител на първенствата в България. Близо два часа беше презентацията-дискусия. БФС е голяма организация, която трябва да третира равно всички видове първенства на всички видове нива. ПФЛ ще има много по-големи възможности да организира, ще има позитиви при правилен мениджмънт, в Европа навсякъде Лигата е факторът – трябва да се гони финансов и спортен успех. Лигата ще може да осъществява и да гони тези цели. Програмата е направена съвместно с Европейските лиги и Световните лиги. Клубовете трябва да взимат решенията как да бъде формирано първенството, календарът и т.н. Трябва да сме сигурни, че първите стъпки ще са правилно направени и мениджмънтът на Лигата ще е готов. Това трябва да стане до началото на сезон 2026/2027 г.

С работа и желание ще тръгнем по тези стъпки. Ще има работни групи. Ако ПФЛ започне да работи правилно, съм убеден, че ще може да се работи успешно, което ще генерира приходи към клубовете. Истината е, че в момента може би няма и кадри, наскоро съвместно с УЕФА беше организиран правен семинар. Развитите кадри трябва да отиват в клубовете. В моята презентация нямаше точки за формата на първенствата. ПФЛ трябва да намери правилния формат за провеждане на първенството. ПФЛ е на клубовете – те ще решат колко от приходите да бъдат разпределени между клубовете. Желанието на БФС е от сезон 2026/2027 година да дадем тези права. Топката е в клубовете.

Това е важен за професионалния футбол проект. Следващата стъпка е да направим две срещи с отборите от Втора лига, а след това да се създадат работни групи. Трябва да се направи рамка – устав, правила, след това да има гласуване, хора, отговорности, гъвкаво управление и т.н. БФС има прекалено компетенции, отговаряме за прекалено много неща, нямаме тази гъвкавост и бързина за взимане на решения. Трябва да направим така, че да е сигурно, че Лигата ще заработи. После на третия ден може Лигата да започне да извършва промени. Въпросът е да е сигурно, че ще има компетентни хора, които да вършат работа. Не следваме европейски модел, а взимаме практики и ги персонализираме към нашата действителност“, каза Добрин Гьонов.

0 0 votes
Article Rating
Абонирай се
Известие от
guest
0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments