ЦСКА-София продължава да играе без бекове

0
cska trenirovka aleksandar tomash
Снимка: cska.bg
- -

След равенството с Черно море в по-предишния кръг треньорът на ЦСКА-София – Александър Томаш – изрази сериозни претенции към фланговите си футболисти, като заяви, че крилата не са работили. След позорната загуба с 0:1 от Септември миналия уикенд пък наставникът вече не беше доволен от целия отбор, но дори и без да го отчете конкретно, бе видно, че играта на ЦСКА-София страда най-вече от липсата на адекватни действия около тъчлиниите. И докато фенове и специалисти заслужено и аргументирано критикуват Фаетон, Локило, Илиан Илиев-младши за изключително ниския им коефициент на полезно действие и острота в атака, не по-малки трябва да са обструкциите към футболистите, които действат зад тях по фланговете – крайните защитници. В модерния футбол бековете стават все по-важни позиции, като с движението си по терена, било то навътре, в дълбочина или чрез дублиране на крилата, внасят сериозно разнообразие при изнасянето и офанзивните действия. В Борисовата градина обаче са изключително далеч от идеите за футбола на Пеп Гуардиола и Микел Артета и явно още я карат на старата максима, че „който не става, бек става“.

Защото тя важи напълно за десните им защитници Иван Турицов и Тибо Вион, които са най-слаби технически в целия състав. Александър Томаш изповядва футбол с изнасяне чрез подавания по земя и превземане на терен с топка в крака, което е несъвместимо с характеристиките на двамата изброени. Топката просто бяга от техните крака. И докато французинът поне е универсален боец, притежава висока тактическа грамотност, винаги е всеотдаен и агресивен, то извиканият по неведоми пътища отново в националния отбор Турицов се оказа една от големите грешки на новото червено ръководство. То реши да поднови изтеклия договор на Иван с дори завишени финансови условия!? Макар да беше ясно, че защитникът никога няма да бъде нито водеща фигура на терена за ЦСКА-София, нито пък лидер в съблекалнята. Това, че е българин и е от много години в отбора, не е достатъчно, за да спечели респекта на съотборници, противници и фенове. И щеше да е много интересно къде щеше да продължи кариерата си Турицов, ако не бе останал в Борисовата градина. Доза спекулация, но едва ли щеше да е на ниво по-високо от някой полски или гръцки средняк…

Ситуацията отляво на защитата пък в последните две години бе дори по-лоша от тази отдясно. Там след напускането на Брадли Мазику се отвори голяма дупка, която нито разюздения, несериозен и недисциплиниран Брадли де Нойер, нито Сейни Санянг, който за първи път у нас се сблъска с организиран европейски футбол, нито пък недоразумението на Ел Маестро – Емануел Шакич, успяха да запълнят. И се налагаше най-често Вион да бъде местен отляво, а привържениците да търпят Турицов отдясно. Часове след идването на Александър Томаш обаче ЦСКА-София представи ляв бек със солидна визитка – национала на Люксембург Мика Пинто, прекарал последните сезони като титуляр в нидерландската Ередивизие. Може би той ще се нуждае от време на адаптация и безспорно притежава повече качества от всички изброени, но в мачовете си до момента оставя смесени сигнали. Уверен е с топка в крака и е полезен при изнасянето, но понякога е прекалено самонадеян в опитите за трудни отигравания и губи притежанието в невралгични зони. Най-големият проблем до момента обаче е, че е изключително пасивен в нападение. Няма случай, в който Пинто да е заходил по лявото крило на ЦСКА-София и да се е включил от втора позиция. Все още не е доставил запомнящо се центриране, а на няколко пъти му се наложи да стреля от дистанция и показа, че това не е силното му качество. А армейците играха с отбори като Берое и Септември, срещу които бекът би трябвало да има свобода да участва в офанзивните действия и да изпъкне с някое отиграване. В дефанзивен план със сигурност Пинто внася повече спокойствие от Санянг и Де Нойер, но за атакуващия стил, който иска да наложи Томаш, това не е достатъчно.

Треньорът на ЦСКА-София има много работа както с наличните футболисти, така и на селекционния фронт за подсилване на тези позиции. Защото поне до момента армейците продължават да играят без бекове. А по този начин фланговете няма как да работят.

Росен Ангелов/ „Тема спорт“

0 0 votes
Article Rating
Абонирай се
Известие от
guest
0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments