Червена лампа в наказателното поле

0
balgariq otbor
Снимка: facebook.com/BulgarianNationalTeam
- -

България излиза за дубъл над Северна Ирландия тази вечер. През септември трикольорите победиха с 1:0 този противник на „Колежа“ и се размечтаха за първото място в групата, което праща на баражи за световното първенство през 2026 година. Тази мисията все още може да се увенчае с успех, стига да не загубим на „Уиндзор Парк“.

В Пловдив действахме много умно срещу британците. И отбелязахме гол, след като Алекс Колев пресече пас на вратаря и поднесе топката на капитана Кирил Десподов. Сега първият няма да е на терена заради наказание. Една друга санкция обаче би трябвало да притеснява повече селекционера Илиан Илиев. И това е тази на централния защитник Алекс Петков, който пропуска двубоя, защото си изкара детински картон срещу Люксембург (0:0) – изби топката с ръка от съперников играч, готвещ се да изпълнява тъч. Така, освен че ще трябва да преправя нападението, ще е нужно Илиев да внесе корекции и в отбраната.

До момента трикольорите се справяха прилично с действията в дефанзивен план. За това говори и фактът, че в трите си срещи в група 3 на Лига С на Лигата на нациите не допуснахме попадение.

Равенството срещу Люксембург на „Колежа“ обаче със сигурност киселее. Защото играта не бе на очакваното ниво. Но послевкусът от този сблъсък можеше да бъде и много по-неприятен, ако противникът се бе възползвал от две отлични ситуации пред вратата на Димитър Митов. И двете дойдоха от статични положения. Другото сходно нещо бе, че отбраната ни оставяше съперников футболист абсолютно непокрит на около 6-7 метра от голлинията, но за наше щастие последвалите изстрели с глава бяха неточни. При едното от тях гостите дори използваха баскетболен заслон и блокираха стража ни, който увисна. Тези епизоди със сигурност са се запечатали в ума на селекционера ни. Както се бяха запечатали и през лятото, когато Черно море на Илиан Илиев инкасира две идентични попадения след статични положения от Апоел Беер Шева. Дано сега той е намерил противодействие, просто защото днешният съперник отбеляза двата си гола в групата точно след стандартни ситуации. В домакинството на Люксембург от състава на България излизат двама високи играчи, които могат да играят добре с глава – Алекс Петков и Алекс Колев. А това със сигурност ще постави на изпитание останалите, които ще играят на „Уиндзор Парк“. Защото домакините играят напълно опростен футбол. За феновете им дори тъчовете около пеналта са си полуситуации, а радостта при корнер или фал около наказателното поле е почти съизмерима с тази от дузпа. Те са майстори на играта с глава. А останалото е раздаване до дупка и старото, но не и забравено „ритай и тичай“.

Илиан Илиев вече предупреди за дългите пасове, използвани от противника. На тях внимание трябва да обърне Живко Атанасов, който има навика да увисва по един-два пъти на мач. Но по-важното е отборът да бъде сигурен при стандартните ситуации. Направи ли го, то половината работа в Белфаст ще е свършена. Другата е да се намери някой, който да прати топката в мрежата. Защото до момента това упражнение не ни се удава много – вкарали сме само един гол в групата. Сухата мрежа обаче ще е по-важна. Защото тя ще гарантира минимум точка. И ще означава, че продължаваме да сме в битката за първото място.

Янаки Димитров/ „Тема спорт“

0 0 votes
Article Rating
Абонирай се
Известие от
guest
0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments