Националният отбор на Нигерия се завърна у дома и ще бойкотира квалификацията за КАН срещу Либия

0
nigeriq
Снимка: x.com/JacobsBen
- -

Националният отбор на Нигерия по футбол се завърна у дома и ще бойкотира квалификацията за Купата на африканските нации във вторник срещу Либия, след като полетът на тима беше пренасочена към отдалечено летище и играчите останаха блокирани там повече от 15 часа.

„Безопасно завръщане у дома. Гордея се с този отбор“, написа капитанът Уилям Троост-Еконг в социалните мрежи късно в понеделник.

Африканската конфедерация заяви, че е била „в контакт с либийските и нигерийските власти, след като е била информирана, че националният отбор по футбол на Нигерия е бил блокиран при неподходящи условия за няколко часа на летище, за което се твърди, че са били инструктирани да кацнат от либийските власти“.

„Въпросът е отнесен до Дисциплинарния съвет за разследване и ще бъдат предприети подходящи действия срещу онези, които са нарушили устава и правилника на конфедерацията“, се казва в изявление.

Дори президентът на Нигерия Бола Тинубу призова Африканската футболна конфедерация (CAF) да предприеме действия срещу Либия за нечовешкото й отношение към националния отбор.

„Президентът Тинубу приветства безопасното завръщане на нигерийския отбор и изисква справедливост за проявеното нечовешко отношение към играчите“, се казва в официалното комюнике.

Нигерийският отбор пътува до Либия в неделя с чартърен полет, за да играе в мача-реванш от квалификациите за Купата на африканските нации. Първата среща у дома нигерийците спечелиха с 1:0. Точно преди да кацне на летището в Бенгази, на самолета е наредено да отпътува за друго летище, Ал Абрак, на 200 километра от местоназначението. Там спортната делегация, според нигерийските медии, е била държана 20 часа без никакво обяснение, без да й бъде осигурена вода, храна или транспорт. След което Нигерия реши да бойкотира предстоящия мач и да се завърне у дома./ БТА

0 0 votes
Article Rating
Абонирай се
Известие от
guest
0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments