Генчев и Томаш се дънят, когато експериментират със схемите

0
stanislav genchev aleksandar tomash
- -

Левски и ЦСКА-София излизат в интригуващ сблъсък, който интересува хората много повече от поредните парламентарни избори, които още малко и ще станат по-чести от дербитата. Мачът ще е интересен и заради двамата треньори – „синия“ Станислав Генчев и „червения“ Александър Томаш, които изглеждат доста надъхани за този сблъсък. Нещо повече – те дори влязоха в задочен конфликт, в който от една страна бяха замесени втори места (разбирай калъфки), а от друга – Етрополе и Литекс.

Генчев и Томаш може спокойно да бъдат наречени флагманите на младите треньори у нас. За първи път ще са част от дербито, докато не са обути в бутонки, а това предполага солидно напрежение и за двамата. При всички положения обаче „синият“ лидер ще е по-притиснат за победа. Първо, защото Левски е сочен за фаворит и второ – Томаш е облагодетелстван от възможността да използва куп оправдания при евентуален провал, предвид момента, в който пое тима.

Двата отбора влизат в дербито след загуби, но тази на Левски беше по-далеч от думата „провал“. „Сините“ играха силно срещу Ботев Пловдив, но нямаха късмет пред гола. Големият проблем за Генчев в този сблъсък беше, че той не реагира адекватно, след като „жълто-черните“ останаха с 10 човека. Реално, след червения картон на Йонас Там, Левски сякаш капитулира и се би сам. Откакто Генчев пое Левски, това е най-сериозната му издънка. Тя обаче показва, че той все още няма План „Б“, което донякъде е логично, след като треньорът залага на една и съща тактика, откакто е на „Герена“. Да, той варира в схемата 3-5-2 като веднъж използва два дефанзивни халфа, веднъж – един, но като цяло стратегията му е една и съща. Генчев разчита на директен футбол – двата тежки тарана гонят изритани топки и пресират защитите, много акцентира и на статичните положения. Треньорът на Левски отработи тази стратегия, докато водеше Крумовград, след като в Лудогорец той твърдо залагаше на 4-2-3-1. Явно Генчев е на мнение, че футболистите, с които разполага на „Герена“, се доближават поведе по класа и стил до тези на Крумовград, а не до тези на шампионите.

Александър Томаш от своя страна в никакъв случай не започна особено добре в ЦСКА-София. Нелепата загуба от Ботев Пловдив на старта сякаш му даде наклон надолу, а тази от Септември със сигурност е предизвикала спешни мерки. Истината е, че големият ход на Томаш срещу Левски ще е той да заложи в дербито на тактиката, която ползваше в Спартак Варна. При „червените“ той използва – 4-2-3-1, което на този етап не му носеше добра игра. В Спартак Варна той залагаше на 3-4-1-2, което правеше „соколите“ страхотен тим. Принципно е прието, че най-добре се противодейства на отбор, който играе с трима защитници, с огледална схема. Томаш със сигурност е наясно с това, а и с изявите на ЦСКА-София, които не блестят. Знае, че и Генчев няма да заложи на някаква изненада.

Иначе е интересно да се отбележи, че и Генчев, и Томаш нямат голям успех, когато ескперементират със схеми, които не използват често. Двамата са правили подобни ходове по време на цялата си кариера, но почти никога не са имали успех, дори напротив./ „Мач Телеграф“

0 0 votes
Article Rating
Абонирай се
Известие от
guest
0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments