По пет плюса за Левски и ЦСКА-София

0
levski cska
Снимка: levski.bg
- -

ПЕТ ПЛЮСА ЗА ЛЕВСКИ

1.Ясна стратегия и стил, добър синхрон

Левски набързо изгради ясно разпознаваем стил на игра при Станислав Генчев. Треньорът успя да направи така, че феновете ще разпознаят, че „сините“ играят, дори ако няма отличителни белези по екипа им. Подобно нещо се постига трудно, но на „Герена“ им трябваха само няколко мача да изградят тази отчетлива стратегия. Отделно отборът има добър синхрон между линиите и играе с много стриктна тактическа дисциплина. Реално отборът винаги залага на 3-5-2, но Генчев постоянно прави промени във функциите и позициите на петицата, което до голяма степен променя визията на отбора.

2.Силни са при статичните положения, а те са брилянтно оръжие в дерби мачовете

Левски тренира усилено атака и защита при статични положения, а това ясно се вижда по време на мачовете. Реално Станислав Генчев е първият треньор на „сините“, поне от началото на века, в чиято стратегия стандартните ситуации са силно застъпени. Преди него единствено Вили Вуцов се опита да заложи на статични ситуации, но само в атака, по време на предсезонната подготовка. Той обаче беше уволнен много бързо и нямаше резултат от работата му в тази посока. Иначе Левски очевидно се е подсилил доста при статичните положения при Генчев, а те са отлично оръжие по време на дерби мачове. Сега всеки корнер или фал около тъча са опасност за съперника. Отделно отборът е стабилен, когато се защитава. Основна движеща фигура при „сините“ в това отношение е Кристиан Димитров, който Генчев за нищо на света не би пратил на пейката.

3.Огромен ентусиазъм за успех, инспириран от феновете

Левски е на върха, издигнат там от ентусиазма и любовта на феновете си. „Сините“ играят с огромно желание и хъс във всеки мач, подкрепяни неистово от трибуните. При всички положения именно този ентусиазъм може да се окаже решителен за победата над ЦСКА-София. Той кара играчите да надскачат възможностите си. Реално от началото на сезона Левски не беше надигран от никого чисто футболно, въпреки че допусна две загуби – от Лудогорец и Ботев Пловдив. Зарядът от трибуните прави „сините“ много по-силен отбор.

4.Вероятно наличие на план „Б“ след провала с Ботев (Пд)

Левски се издъни сериозно в Пловдив не защото загуби от Ботев, а защото го направи с човек повече и въпреки по-добрата си игра. Реално, след като съдията показа червен картон на Йонас Там, „сините“ изпаднаха в криза, защото не знаеха какво да правят на терена. Очевидно беше, че треньорът Станислав Генчев няма План „Б“, а който твърди обратното – силно се е объркал. Хората обаче се учат от грешките си. Тази издънка в Пловдив със сигурност е накарала Генчев да изработи предварителен план за всякаква ситуация в дербито. А това ще е солиден бонус за Левски.

5.Вкарали са 3 пъти повече голове от съперника

Левски е забил 23 гола от началото на сезона в Първа лига. Тези на ЦСКА-София са 8 или близо три пъти по-малко. Това, ако не е плюс за „сините“ преди мача, здраве му кажи. Тук обаче имаме една особеност – атаката на „сините“ не е много резултатна, когато е водена от двама тежки тарани. Именно такава ще бъде ситуацията срещу ЦСКА-София, след като от първата минута на терена ще бъдат Мустафа Сангаре и Алекс Колев. Левски обаче не се нуждае от куп голове, стига и само един повече за победата.

ПЕТ ПЛЮСА ЗА ЦСКА-СОФИЯ

1.Томаш е сериен победител срещу „сините“

Ще стартираме аргументите с последната придобивка на ЦСКА-София – Александър Томаш и по-специално умението му да се противопоставя на Левски. Дори с клуб като Берое, бившият защитник има четири поредни победи над „сините“ в периода 15 декември 2018 – 10 август 2019 година, като две от тях са с 3:1, две с по 2:1, а още по-впечатляващо е, че два от успехите са като гост. Томаш има две победи над „сините“ и с Локо Пловдив, а само чудо го раздели от успех с Верея над гранда в бараж за Европа, което щеше да бъде и едно от най-големите унижения за столичани в историята им. Ако изключим най-ранните етапи от съперничеството на Томаш с Левски начело на Верея, то впоследствие треньорът е отчетливо на плюс срещу много по-силен съперник със седем победи, четири равенства и пет поражения.

2.Позицията на аутсайдер

Историческите натрупвания показват, че отборът, който влиза в ролята на изявен фаворит, по-рядко стига до успеха. Левски стъпва в дербито с рекордна разлика, а тези точки ще провиснат като оловни топки на краката на „сините“ играчи. За съперника на ЦСКА-София ще е изключително изнервящо и притискащо очакването не просто да победят съперника си, а да го направят убедително като резултат и с агресивен и атакуващ футбол. Със сигурност, дори при инструкции от страна на Генчев за хоризонтален футбол, еуфорията и адреналинът от трибуните, където „сините“ фенове ще бъдат почти двойно повече, ще доведе до импулсивно нарушаване на реда от страна на играчите.

3.Стабилизирана защита и козът „Бусато“

На фона на недостатъчния растеж на ЦСКА-София след идването на Томаш, прогресът в защитната фаза изглежда особено впечатляващ. При Томислав Стипич отбраната бе все едно да ловиш комари с рибарска мрежа – 8 гола в 5 мача и нито една суха мрежа. При Томаш отборът има четирикратен прогрес – допусна само две попадения в същия брой срещи – 5, като запази на три пъти суха режа. Изключителен е приносът и на вратаря Густаво Бусато, който е в най-добрата форма от всички изпълнители в Първа лига и неслучайно получи капитанската лента.

4.Много опции в атака

Засега синхронът на ЦСКА-София в офанзивен план план сериозно скърца, но Александър Томаш разполага с толкова много качествени изпълнители в предни позиции, че може да разчита някой от тях да реши двубоя с изблик на гениалност. На първи план трябва да отличим двамата нападатели Аарон Исека и Годуин Коялипу, които бяха привлечени съответно за 1,2 и 1 милион евро. Първият е с впечатляваща техника и скорост, а вторият – със завършващ удар и игра с глава. Линдсет е изключително балансиран футболист, който на всичко отгоре два пъти е пронизвал „сините“. Ако Хайнц и Локило имат ден, на защитата на Левски ще е много трудно да ги удържи.

5.Най-добрата дефанзивна двойка

С привличането на Джеймс Eтo’o от Ботев Пд формира впечатляваща двойка дефанзивни халфове с Марселино Кареасо. Плюсът им е, че двамата са добри и в дефанзивните, и офанзивните компоненти. Eтo’o има вече 10 гола и асистенции в Първа лига, а е поливалентен и може да играе като десен бек и халфбек, за да даде възможност за гъвкавост на тима си по време на мачовете.

Христо Георгиев/ „Мач Телеграф“

0 0 votes
Article Rating
Абонирай се
Известие от
guest
0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments