Паро: В ЦСКА е хаос, да не вземем накрая да изпаднем! С кал не можеш да построиш здрава къща

0
- -

Легендарният футболист и треньор на ЦСКА – Аспарух Никодимов – коментира пред „Тема спорт“ съботното дерби между ЦСКА-София и Левски и по-специално червеното представяне в него. Опитният специалист отчита, че в Борисовата градина са нужни промени, за да се излезе от дълбоката криза, в която отборът се намира.

Огромно напрежение с Томаш

Г-н Никодимов, как оценявате представянето на ЦСКА срещу Левски?
– Загубихме глупаво. И вратарят малко се изложи при гола, но се случват тези работи. През първото полувреме даже ЦСКА имаше по-голямо предимство, но за предимство точки не се дават. Мачът беше горе-долу равностоен, но това не е класата на ЦСКА. Постоянно повтарям, че са нужни по-големи качества, за да носиш червената фланелка. В такива дербита най-трудно е за треньора, защото накрая той обира всички негативи. Никой не го пита дали трябва да гради отбор от футболисти, които през 6 месеца се сменят. Категорично не трябва да пипат Александър Томаш. Интелигентно момче, знае как да работи, сигурен съм, че осъзнава и къде му куцат нещата и ги подобрява. Но както казва един човек, трябва и материал да имаш. С кал не можеш да построиш здрава къща.

ЦСКА не е вкарвал гол от игра вече над 6 часа и половина. Какви са причините за яловата игра в нападение?
– Кой да вкара? Нали, за да си силен в атака, трябва, освен да имаш някакви качества, да си интелигентен, да имаш самочувствие. Когато не върви отборът, да има един-двама човека, които да измислят нещо интересно. Защото като заореш в нивата и караш все направо. Нужен е някой, който да може да лъкатуши и да носи нещо различно. ЦСКА играе изключително еднообразно, еднакво ги е страх всичките, но със страх няма как да се спечели. Излизаш и мъжки се биеш, така ги разбирам аз нещата, може да съм старомоден. Но много от тези играчи явно не са участвали на по-високо ниво и това си личи.

Грешка ли беше решението на Александър Томаш да отнеме капитанската лента от Густаво Бусато и да я даде на привлечения преди месец и малко Лиъм Купър?
– Не съм вътре в съблекалнята и не знам какви са отношенията и мотивите, че да мога да коментирам категорично. Но отстрани изглежда, че Томаш нямаше какво да спечели от такова решение, само можеше да загуби. И така и се случи. Бусато е с най-голям стаж в отбора, има сериозен принос в последните години и би трябвало той да си остане капитан. Дори и Купър да има повече лидерски качества. Той може да е лидер и пример на терена и без да носи лентата. Достатъчно опитен е и едва ли ще се разсърди, ако не е капитан.

Какво трябва да се промени в ЦСКА, за да се излезе от кризата?
– Много е важно какви футболисти ще се вземат през зимата. Задължително е треньорът да участва в селекцията, но и да му се предлагат правилните футболисти. Да ме извинят младите момчета, които бяха директори, но те нямат този голям опит и капацитет, за да могат да удовлетворят идеите и желанията на треньора. Защото не е само да привлечеш играч за някоя позиция. Нужно е дали той има качествата и пасва в концепцията на наставника. Като цяло липсва един по-опитен специалист, който да е около Томаш. Да се съветва с него, да му дава малко акъл, да му бъде гръб. Ако треньорът вече не иска да прилага тези съвети, това си е негово право. Но опитът ми е показал, че никое мнение не е излишно. Особено когато е от доказан човек, винаги можеш да намериш нещо полезно. Лошото е, че в момента в ЦСКА е хаос. Всичко се прави в движение, сменят се директори, треньори, строи се стадион. Само да не вземем накрая да изпаднем, че на тези играчи не им знам психиката и в колко голяма дупка могат да изпаднат. Вярвам, разбира се, че ще се вдигнем. И стари наши познайници като Ливърпул, Аякс са изпадали в такива кризи. Но сякаш нашата е по-дълбока и не се взима толкова на сериозно. Мисли се, че щом има пари, рано или късно ще се вдигнем. Но без правилна работа няма как да стане. Или дори и да стане, в даден момент пак ще се върнем на изходна позиция.

След позорната есен: Брутална чистка на „Армията“!

0 0 votes
Article Rating
Абонирай се
Известие от
guest
0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments