ЦСКА-София сам саботира бъдещето си

0
cska aleksandar tomash
Снимка: cska.bg
- -

ЦСКА-София затвърди плачевното си представяне от началото на сезона със загуба от големия съперник Левски през уикенда. В момента обаче не сините, а червените сами са най-големият си враг. От лятото насам в Борисовата градина правят всичко възможно да саботират иначе много позитивните процеси, които започнаха в клуба. Закъсняла и хаотична селекция, тотално грешен избор на старши треньор, скоростна рокада на този пост, лошо наследство от предишната власт. Всички тези фактори доведоха дотам, че в края на октомври ЦСКА-София се намира в зоната на изпадащите, на цели 18 точки от Левски и на 21 от лидера Лудогорец. И докато червената общност до голяма степен бе приела предварително този сезон за преходен, макар и да не е допускала сегашното изражение на класирането дори и в най-мрачните си кошмари, то печалните резултати вече започват сериозно да застрашават и следващата кампания. От началото на годината ЦСКА-София така и не успява да влезе в правия път и ситуацията очевидно вече е извън контрол. С всяка следваща загуба тимът се отдалечава от местата, даващи право за участие в европейските турнири. Както е известно, от този сезон това са, освен първото и второто, третото и петото, като отборите, завършили на тези позиции, играят бараж помежду си.

В момента ЦСКА-София изостава на 11 точки от петия Спартак Варна и на 15 от третия Ботев Пловдив. Със сигурност до края на редовните 30 кръга остават достатъчно мачове, в които пасивът да бъде наваксан, но в същото време армейците трябва да са почти безгрешни. Което в настоящата ситуация изглежда доста трудно постижимо.

След идването на Александър Томаш се очакваше, че армейците ще тръгнат стремглаво нагоре и с оглед на скъпата си селекция ще наредят солидна победна серия, която ще ги върне поне в подножието на върха. Тя обаче с всеки следващ кръг се отлага, а вместо това загубите продължават да се трупат. И Томаш не успя да се превъплъти в ролята на магьосник и с един замах да излекува всички проблеми на тима. Нещо повече – 46-годишният специалист пое ЦСКА-София на 13-а позиция и го премести до… 14-ата. Каква е гаранцията, че в най-скоро време победите ще завалят?! А това е задължително, ако армейците искат да се класират за Европа през първенството.

Ясно е, че с днешна дата е изключително рано да се говори за местата в крайното класиране, но червените подценяваха опасността от неучастие в Европа и през пролетта, преди накрая да се озоват на бараж с ЦСКА 1948, който загубиха след срамно представяне. Затова и е добре максимално навреме да се настигне правилното разписание, за да не се предизвикват отново сцени като тези от последния мач за миналия сезон.

Международните турнири могат да се гонят и през надпреварата за купата, но още първият двубой в нея е коварен – гостуване на амбициозния Добруджа. А и отново с оглед на настоящото представяне на ЦСКА-София няма никаква гаранция, че ще бъде отстранен който и да е съперник, а камо ли, че трофеят ще бъде вдигнат.

И така, както и през миналата година, опасността от неучастие в евротурнирите изглежда от сюрреалистична, все по-близка и възможна. А второ поредно пропускане на международните мачове, от една страна, ще е голям удар по имиджа на армейците, а от друга, изключително много ще затрудни селекционните им планове. Това даже вече се случва, тъй като е доста трудно да обясниш на някой чужденец, че ще играеш в Европа, когато след няколкосекундна справка той установи, че се намираш в зоната на изпадащите…

С настоящите резултати на тима е почти невъзможно да се убеди качествен чужденец колко всъщност са големи амбициите на новия червен собственик. Силните иностранци искат гаранции за участие в Европа, за да се съгласят да дойдат в посредственото ни първенство. А когато си на 14-а позиция от 16 отбора е доста любопитно как би могъл да дадеш такива. Интересно е дали имат отговор и бившите изпълнителни директори, които увериха, че след три трансферни прозореца ЦСКА-София ще разполага с готов за титлата отбор.

В Борисовата градина се справят отлично в задачата сами да се саботират и ако продължават по този начин, сериозно застрашават светлото бъдеще, което беше анонсирано, че ще дойде скоро след смяната на собствеността.

Мартин Костадинов/ „Тема спорт“

0 0 votes
Article Rating
Абонирай се
Известие от
guest
0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments