При ЦСКА-София от статичните положения не мирише на гол

0
cska otbor
Снимка: cska.bg
- -

Преди два сезона ЦСКА-София на Саша Илич бе на една дузпа от титлата, макар че не разполагаше с по-сериозен спортно-технически потенциал, но се възползваше максимално от наличните възможности. Сърбинът разчиташе на няколко силни във въздуха футболисти като Маурисио Гарсес, Юрген Матей и Мено Кох и вложи големи усилия в отиграването на различни статични положения, които впоследствие донесоха не една и две победи на армейците. Година и половина по-късно обаче от мощта на тима при стандартните ситуации няма и следа, а сякаш Станислав Генчев преписа домашното на легендата на Партизан и в момента това е едно от основните оръжия на Левски. Именно по този начин сините стигнаха до успеха в дербито през уикенда, като са вкарали вече 6 подобни гола от началото на сезона. В същото време ЦСКА-София е отбелязал само два – след свободен удар при 1:2 от Арда, когато Господинов увисна и позволи на Коялипу да реализира с глава, както и след корнер срещу Локо Сф. Тогава обаче червените изпълниха късо, а попадението на Линдсет дори не беше с отиграване на втория етаж, а от воле, след като няколко футболисти се разминаха с топката. ЦСКА-София е изпълнил 71 корнера от началото на сезона и е стигнал до попадение само веднъж – успеваемост от 1.4%!

Но дори и да излезем от сферата на сухите цифри, в дербито ясно се видя разликата между поведението на червени и сини в атака при статични положения. От тези на Левски просто миришеше на гол. И логичното се случи в края на двубоя – Макун отбеляза именно по този начин. Тимът от „Герена“ разполага с мощни изпълнители на втория етаж, както и с отлични доставчици на центрирания в лицето на Евертон и Лима. В същото време Томаш няма нито едно от двете…

Сред полевите футболисти в целия състав на ЦСКА-София има само един с ръст по-голям от 187 см – Браян Кордоба, който дори не игра срещу Левски. Червените играчи, от една страна, не са достатъчно високи, а от друга, не притежават нужната мощ и експлозивност при отскока и удара с глава, за да се превърнат в страшилища за противниковите отбрани. В тима дори няма и щатен изпълнител на стандартните ситуации, като спрямо инструкциите Томаш постоянно върти и изпробва различни левичари и десничари.

Треньорът на ЦСКА-София работи сериозно по статичните положения както в защита, така и в атака и това личи. Армейците бяха доста стабилни до последния корнер на Левски, а в атака опитаха няколко заучени ситуации, които са били упражнявани на тренировка. Но в крайна сметка резултатът е нулев. Срещу сините тимът дори копира изпълнение на Арсенал, довело до гол срещу Лион наскоро, при което основното ядро футболисти заемат място на далечната греда, ключовият играч е на точката за изпълнение на дузпа, като именно той ще е целта на центриращия. В първите два корнера бе Лиъм Купър, а при третия – Аарон Исека. При всеки от тях обаче топката падна ниско прекалено рано и не доведе до сериозна опасност за Матей Маркович.
Добре е в следващата си селекция от ЦСКА-София да обърнат внимание и на този компонент от качествата на новите попълнения, защото в модерния футбол статичните положения са едно от най-големите оръжия, а червените не успяват да се възползват от тях по никакъв начин./ „Тема спорт“

0 0 votes
Article Rating
Абонирай се
Известие от
guest
0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments