Достойният „син“ капитан!

0
levski cska venderson cunami
Снимка: levski.bg
- -

„Независимо каква роля ми да дадат, съм готов да жертвам всичко в името на Левски. Не трябва да забравяме, че ние сме футболисти на този голям клуб. На терена и извън него.“ Това са думите на Вендерсон Цунами преди дербито с ЦСКА-София. В други дни и времена те може да се сметнат за заучени фрази и заигравка с публиката, но това няма как да се отнася за 28-годишния бразилец, който достойно носи капитанската лента на сините от началото на сезона. Станислав Генчев изглежда направи точния избор кой да носи отговорността за тима по време на мачовете още на лагера в Правец. Все още си спомняме какво се случи през миналата кампания и как лентата се предаваше от ръка на ръка. Но сега тя стои само на една – тази на борбения бразилец.

По време на дербито Цунами показа точно как трябва да се държи един капитан на отбор от ранга на Левски. Непримирим дух, борба до последно, саможертва и помощ за съотборниците си. Той не предаде своите в трудните моменти и олицетвори представата на феновете как трябва да се държи футболист на Левски. На два пъти се намеси решително при ситуации, от които топката можеше да се озове в мрежата на Матей Маркович. Едната беше с избиване пред голлинията, след което се скара на Кристиан Димитров за допуснатата неточност, а другата, когато блокира в пеналта преминалия през четирима Матиас Фаетон. В това дерби не се видя грешка или дори леко потрепване от страна на Вендерсон, а само чиста спортна агресия и устременост към победата. След края на мача дойдоха и сълзите на лицето му пред Сектор Б. Сълзи на радост и облекчение от свършената работа, а окуражаващите думи и потупването от страна на друг достоен капитан от близкото минало – Живко Миланов, говорят достатъчно какво означава бразилецът за сините.

Цунами се превърна в безспорния лидер на този Левски. Той пристигна на „Герена“ през ноември 2021 година по изричното настояване на Станимир Стоилов и веднага се превърна в ключов играч за сините. Заформи отлично партньорство с Уелтън по левия фланг. Единият носеше стабилността, а другият – импровизацията и красивите моменти. Три години по-късно крилото е в далечна Япония, а Цунами гордо носи капитанската лента на Левски. Както самият бразилец заяви: „Просто искам да играя, независимо на каква позиция. Затова и набързо записах над 100 мача за клуба“. По-точно той вече има на сметката си 103 двубоя във всички турнири, в които реализира седем попадения. Не са много чужденците, стигали до тази кота, носейки синия екип. Ако бъде попитан Станислав Генчев на кого може винаги да разчита – няма да се учудим отговорът му да е – Цунами. Сините се нуждаят от още 10 като бразилеца. Не става дума за технически данни, импровизация и реализаторски умения, а качествата на лидера, защото от пристигането си на „Герена“ защитникът научи ценностите на левскарството. Показа и ясно, че няма да предаде треньора си и може да действа добре на няколко позиции. От старта на кампанията бе преквалифициран в централен защитник, а може да уплътни титулярната си зона на левия бек, както и да действа в ролята на дефанзивен полузащитник.

За кратко време научи български – вече свободно разговаря и разбира всичко, като съвсем скоро може да бъдем сигурни, че още повече ще го усъвършенства. 28-годишният футболист взе под крилото си своите сънародници Майкон, Фабио Лима и Евертон, а също така и португалеца Алдаир и испанеца Джавад ел Джемили, помагайки им с адаптацията в отбора. Това го прави един капитан, а признанието дойде и от Алекс Колев след дербито, когато заяви, че Цунами помага много на „бразилската група“.

Едно е сигурно – Цунами си спечели любовта и уважението на феновете. Спокойно може да кажем, че след време, когато се споменава думата „бразилец“ на „Герена“, той ще бъде един от играчите, с които ще се свързват коментарите и хубавите спомени на привържениците, а името му вече се нареди до това на Лусио Вагнер, Жоазиньо, както и на добрия му приятел Уелтън.

Мартин Владимиров/ „Тема спорт“

0 0 votes
Article Rating
Абонирай се
Известие от
guest
0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments