Евро 2024 взе повече, отколкото даде на Лудогорец

0
ludogorets servet qkub piotrovski
Снимка: facebook.com/pfcludogorets1945
- -

Спомените от Евро 2024 отминават все повече и повече с всеки изминал ден. Турнирът в Германия, спечелен от Испания, остави ярка следа и в българския футбол, и по-конкретно за Лудогорец. Причината – нападателят на „орлите“ Квадво Дуа, който беше повикан от селекционера на Швейцария – Мурат Якин, вкара първия гол за „кръстоносците“ на турнира. В случая срещу Унгария, носейки успеха на своя тим. Но не само Дуа беше представителят на Лудогорец на Евро 2024. Разбира се, там беше и Якуб Пьотровски, който играе за родината си Полша вече година. И логично – предвид представянето на двамата футболисти, всички в Разград бяха горди. Не трябва да се забравя, че швейцарецът се превърна в първия футболист от българското първенство, който бележи на европейско. Извън всичко това, Лудогорец прибра и около 300 000 евро компенсации за отсъствието от тренировки на двамата си играчи. Дуа игра в 3 от общо 5 мача на Швейцария по терените в Германия, в които вкара веднъж, а бе на терена 106 минути. Пьотровски участва за Полша в 2 мача от 3 възможни, в които записа 58 минути. Дотук обаче свършват позитивите.

Реално Лудогорец получи престиж и някакви финанси от УЕФА, но сякаш загуби за целия есенен полусезон двамата си най-добри футболисти от миналия сезон – Якуб Пьотровски и Квадво Дуа. Заради участието си на Евро 2024, двамата не проведоха подготовка с „орлите“ и това си каза думата. Полякът играеше в квалификационните мачове, но реално само присъстваше на терена. Дуа се завърна още по-късно, но също беше бледа сянка на себе си. През миналия сезон Пьотровски записа 51 мача във всички турнири, в които вкара фамозните за неговия пост 17 гола и даде 6 асистенции. За сведение, до момента през сезона халфът има 16 срещи, гол все още няма, а асистенциите му са две. От своя страна Дуа завърши миналата кампания с 37 мача, в които вкара 15 пъти и даде 6 асистенции. Сега цифрите му са под всякаква критика – 16 двубоя и едва 4 гола. В Първа лига има само едно попадение и вече се превърна в резерва на Руан Круз. Не си мислете, че Дуа е станал по-слаб. Или пък Пьотровски. Просто липсата на почивка и след това отсъствието на нормална подготовка си пролича жестоко при двамата асове. Швейцарецът поне не се е контузил още, макар и да не е във форма, докато полякът вече бе опериран от херния и ще отсъства около месец и половина. Така новият треньор на Лудогорец Игор Иовичевич се лишава от най-постоянния футболист от миналия сезон и използва половината от капацитета на Дуа за предстоящите решителни мачове, първият от които е този с Андерлехт в Брюксел.

Изводът е, че Евро 2024 даде доста на „орлите“, но сякаш взе повече. Защото, като прибавим контузиите на Текпетей и Недялков, към тази на Пьотровски и добавим слабата форма на Дуа, то Лудогорец играе без четиримата си най-класни футболисти.

Богомил Русев/ „Мач Телеграф“

0 0 votes
Article Rating
Абонирай се
Известие от
guest
0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments