Липенски: Нашият Кошмар ни държи будни и нас! Генчев показва характер, ще постигне целите си в Левски

0
- -

Помощник треньорът на Берое – Пламен Липенски (64 г.), който се грижи и за кондиционната подготовка на тима, даде интервю пред „Тема Спорт“. Поводът е предстоящото в петък гостуване на Левски. Той е шампион на България със заралии през 1986 и двукратен носител на Балканската клубна купа през 1983 и 1984 г. Като кондиционен треньор има титла с ЦСКА през 2008-а, последната за тима. Ето какво сподели Липенски за двубоя със сините, състоянието на клуба и новия наставник на Берое – Хосу Урибе.

Г-н Липенски, готов ли е Берое за гостуването на „Герена“? Влизате в сгъстен цикъл от мачове…
– Разбира се, че сме готови за това предизвикателство. С последните два мача ни дойде самочувствие. Направихме равен с Арда в Кърджали и победихме категорично Спартак Варна. Но това не е само от резултатите. Отборът играе добре, сплотен е. Колективът и атмосферата са приповдигнати.

Финансово как са нещата в Берое, защото това също е важна тема за българската футболна действителност?
– Има малко закъснение в плащането, но това е нормално за България, като гледам. Имаме уверението на президента Банато, че всичко ще бъде изчистено до няколко дни. Сами виждате колко е трудно и какво се случва с отбори като Локомотив Пловдив, Спартак Варна.

Какви са впечатленията ви от новия старши треньор Хосу Урибе? Отново заложихте на чуждестранен наставник, който също започва добре…
– Засега започна добре, върши съвестно своята работа. Амбициозен е. Имал е досег до сериозни отбори и школи в Испания. Абсолютен професионалист. Надявам се да продължим с добрите резултати и игри при него.

Победата на Левски в дербито с ЦСКА ще им даде ли допълнителна мотивация и импулс за двубоя с вас в петък?
– Абсолютно. Те също като нас са психологически освободени. Във форма са, играят добър и засега печеливш футбол. Надявам се всичко това да се пренесе на терена в хубав мач, който да задоволи феновете на играта.

Кои играчи на сините ви правят най-силно впечатление?
– Честно казано, не мога да отлича никого конкретно. Целият отбор е на добро ниво. На мен лично ми допада този, който сменя Карлос Охане – Клемент Икенна, но Станислав Генчев не го пуска много. А за мен той е добър футболист.

Справя ли се Станислав Генчев начело на Левски? Знаете как е в ЦСКА и при сините…
– Генчев показва характер. Момчето не се изхвърля, не преувеличава нещата, амбициозен е. Мисля, че ще постигне целите си в Левски.

Сантяго Годой (б.р. – прякорът на играча е Кошмара) ще докара ли кошмари на Левски на „Герена“?
– Нашият Кошмар ни държи будни и нас. Той е вкарал половината ни голове – пет от десет. В скоро време Берое ще му отеснее. Но така е във футбола. Изгрява обаче друго име…

Кой?
– Карлос Алгара, който действа в средата на терена като дефанзивен халф. След мача онзи ден от Спартак Варна заявиха, че сам ги е победил едва ли не. Което е добър атестат за качеството му и работата в Берое.

Вече почти година и половина Ернан Банато ръководи Берое. Как хората в Стара Загора гледат на проекта и започват ли вече да го приемат като нещо нормално и положително?
– Приемат го. Защото тогава нямаше друг вариант, освен Банато. Никой друг не бе изявил желание да поеме издръжката на Берое. И добре, че е той, за да помогне на Берое и футбола в Стара Загора. Намери се и генерален спонсор. Всички заедно работим за доброто на Берое и смятам, че правим много повече, отколкото е потенциалът на отбора.

Каква цел си поставяте този сезон, след като през миналия завършихте 11 и доста рано си осигурихте оцеляването?
– Дано и тази година да успеем да направим по-добро класиране! Да останем в осмицата (б.р. – в момента са седми) мисля, че ще е сериозен успех. А пък накрая каквото стане.

Феновете искат да виждат и повече български момчета в отбора…
– Всички зависи от тях. Ние им даваме възможност на всички български момчета. И президентът е за това, когато си говорим с него. Той също иска да има повече български играчи в състава, такива, които да си произведем и развием. Към това се стремим. Той се справя добре. Стреми се да няма проблеми, нещата да са изчистени.

0 0 votes
Article Rating
Абонирай се
Известие от
guest
0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments