Огромно международно признание за Левски! Наредиха „сините“ до Реал (М) и Барса

0
- -

Левски е като фабрика за футболисти, също като Реал (Мадрид) и Барселона. Този извод направи швейцарска лаборатория, която следи изкъсо футбола в Европа, пише „Меридиан мач“. Според нейно изследване „сините“ са произвели 42-ма играчи, които в момента са част от елитните лиги на Стария континент. За продукти на школата се смятат футболисти, играли за клуба поне три сезона, докато са на възраст между 15 и 21 години.

Първи в това подреждане е Аякс със 71 играчи в елита, а тройката се допълва от Динамо Загреб (67) и Партизан Белград (61).

„Сините“ са още по-напред в класирането, когато става дума за собствени кадри, картотекирани в отбора през настоящия сезон. По този показател на „Герена“ има 11 играчи в първия отбор. Това са вратарите Божидар Митрев, Александър Любенов и Димитър Шейтанов, защитниците – Мики Орачев, Иван Горанов, халфовете – Васил Панайотов, Антонио Вутов, Станислав Иванов, Алекс Боримиров, Ивайло Найденов и Илия Юруков.

Малко са тимовете в Европа, които могат се похвалят с повече юноши в настоящия си състав. Такива все пак са Атлетик Билбао с впечатляващите 20 продукта на школата, които към днешна дата са в първия отбор, словашките Нитра и Татран, както и чешкия Сигма Оломоуц – 18 юноши в първия отбор.

ЦСКА-София е другият БГ клуб, който попада в класацията. 28 продукта на„червените“ играят към днешна дата в елитни клубове, а това им отрежда 46-то място, където са и английските грандове Челси и Манчестър Сити.

[sociallocker id=5830] Абонирайте се за канала ни в youtube , за да виждате първи всички нови видео репортажи! Благодарим! https://www.youtube.com/channel/UCet-oDsbGjmvlT8w4ZVxJtQ/ [/sociallocker]