Кирил Домусчиев насочи 15 милиона евро към Бургас

0
- -

Нов склад за медни суровини на „Аурубис България“ работи вече на пристанище Бургас. Специалното е, че обработката на материала се извършва в затворени пространства, като по този начин се избягват загуби и разпиляване. Инвеститор в проекта, който е на стойност 15 млн. евро, е концесионерът на терминала „БМФ порт Бургас“. Собственик на компанията е босът на ПФК Лудогорец Кирил Домусчиев. Медодобивното предприятие от своя страна се ангажира да използва съоръженията най-малко 20 години и гарантира определени минимални количества товари. До края на годината се очаква да бъде пуснат и терминал за сярна киселина за нуждите на „Аурубис“. Допълнителната инвестиция ще е от порядъка на 14 млн. евро.

Без загуби

Проектът на практика включва различни съоръжения за обработка на медния концентрат, който „Аурубис“ получава от чужбина. Суровината, която се произвежда в България, покрива едва около 30% от капацитета на предприятието в Пирдоп и затова останалото се внася. Инвестицията включва съоръжения за разтоварване от корабите, транспортиране, автоматизирано претегляне, складиране в затворен склад и товарене на жп вагони за превоз към завода в Пирдоп. Тъй като операциите се извършват в затворени пространства, концентратът не се разпилява и не се губи материал. В същото време се елиминира възможността за запрашаване. По думите на изпълнителния директор на „Аурубис“ Тим Курт проектът напълно отговаря на визията на компанията до 2025 г. за оптимизиране на производствените процеси и опазване на околната среда.

Целият процес се управлява от система с контролери. Това включва кранове за разтоварване на концентрата в бункери, гуменолентови транспортьори в закрити галерии и склад с място за разделно складиране на различните качества концентрати, който е с площ 6000 кв.м и капацитет 65 хил. тона. Има изградена също оросителна система на местата за разтоварване, както и помощна сграда за товарене на вагоните. През есента предстои съоръжението да бъде оборудвано и със специален хидравличен кран.

Ангажимент на концесионера

Плановете да се изгради съоръжение за „Аурубис“ не са нови. „Още с откриването на концесията имахме за цел да направим такъв склад“, каза изпълнителният директор на „БМФ порт Бургас“ Борис Балев. Дружеството, чиито крайни собственици са братята Кирил и Георги Домусчиеви, получи 35-годишна концесия за терминала за насипни товари „Бургас-Изток 2“ през 2012 г., а година по-късно взе и терминала за контейнери „Бургас-Запад“ за същия срок. Компанията има ангажимент да инвестира общо 230 млн. лв. в двата терминала.

С проекта за „Аурубис“ на практика „БМФ порт Бургас“ изпълнява 15 млн. евро от ангажимента си. Нови около 14 млн. евро ще бъдат вложени до края на годината отново по договор с медодобивното предприятие, като в съседство със склада ще бъде пуснат и терминал за сярна киселина. „През него ще минават около 1 млн. тона сярна киселина, която ще се складира и след това ще бъде натоварвана на кораби“, каза Георги Домусчиев. По думите му общите инвестиции в пристанището за петте години от началото на концесията ще достигнат над 70 млн. евро до края на годината.

Мерките на държавата

Държавата също планира мерки, които да помогнат за допълнителни инвестиции, каза транспортният министър Ивайло Московски. По думите му Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ ще инвестира близо 30 млн. лв. в такива дейност, които включват и изграждането на конгресен център. Най-важният проект обаче е за удълбочаване на пристанището. За целта през март беше пусната обществена поръчка, но процедурата беше обжалвана в Комисията за защита на конкуренцията и в момента е спряна. Предлаганият договор е на стойност 13.5 млн. лв. и включва работи както в района на „БМФ порт Бургас“, така и на терминалите на другите концесионери.

Източник: capital.bg

[sociallocker id=5830] Абонирайте се за канала ни в youtube , за да виждате първи всички нови видео репортажи! Благодарим! https://www.youtube.com/channel/UCet-oDsbGjmvlT8w4ZVxJtQ/ [/sociallocker]