ЦСКА чака заместника на Каранга – колумбийска голова машина

0
- -

Колумбийският централен нападател Фейвер Меркадо е голаджията, когото ЦСКА очакваше в София през изминалия ден. „Тема Спорт“ още в понеделник съобщи, че атакуващ играч от Южна Америка ще пристигне у нас до часове. Той е 27-годищен, като е собственост на елитния местен Кортулуа, а през пролетния дял от първенството е завършил първи в листата на реализаторите с 11 гола, с което привлича вниманието на доста клубове.

Любопитното е, че отборът му остава последен в класирането, но Меркадо е лидер по попадения. През есенния дял формата на Фейвер спада и той реализира 5 пъти, като няма гол от 4 септември. За календарната 2017 г. Меркадо е записал 37 шампионатни участия и е отбелязал 16 попадения.

Фейвер има договор с Кортулуа до 2020 г., като през септември тази година клубът е придобил 100% от правата му. Това означава, че ЦСКА или ще го откупи, или ще го привлече под наем. Кортулуа чупи рекорда си за най-голяма трансферна сума, като плаща 500 000 долара на друг колумбийски клуб – Университарио Попаян, за Фейвер Меркадо. При подписването на новия му договор през септември голмайсторът казва: „Горд съм, че клубът е направил рекордна инвестиция за мен. Една от краткосрочните ми мечти е да заиграя в чужбина. Ако продължавам да се представям по същия начин, съм сигурен, че това може да се случи още през зимата“, коментира Меркадо.

Колумбиецът е висок 174 см, а силният му крак е левият, като такива футболисти на „Армията“ са дефицитни. Разполага с добро центриране от фаулове и корнери, умее да бележи директно от преки свободни удари, като има редица такива голове, а е и щатен изпълнител на дузпи. Притежава добра техника и завършващо подаване. Може да действа и на позицията зад нападателя. В родината му го описват като футболист, който умее да се изнася по фланговете, откъдето да атакува, както и да създава сам положения. 27-годишният Меркадо е играл за последно на 18 ноември при загубата от Онсе Калдас (1:2), като е записал 81 минути.

В 37-те си шампионатни участия само 3 пъти е влизал като резерва, а в останалите 34 случая е бил титуляр. В есенния дял от първенството Кортулуа се представя значително по-силно, отколкото през пролетта, и завършва 13-и от 20 отбора.

Интересно е да се отбележи, че агенцията на футболиста -Europe sports group, работи още със сънародника му в ЦСКА Густаво Кулма, както и с двама от бразилците в Лудогорец -Вандерсон и Жоао Паоло.

Фейвер Меркадо прави забележителен прогрес през 2017-а. Година по-рано той е част от втородивизионния колумбийски Америка де Кали. Записва неубедителен сезон – 22 мача и 6 гола. В началото на тази година обаче е привлечен от Кортулуа и там му потръгва, като реализира 16 попадения в елита. Това е едва вторият му престой в Примера в кариерата му, като предишният е бил през 2009 г. в Депортес Киндио – 8 мача и 1 гол, когато е само на 19 години.

Най-резултатният му сезон пък е през 2014 г., когато за втородивизионния Университарио Попаян бележи 22 пъти в 34 срещи. Именно в Университарио изкарва най-голяма част от кариерата си – от 2011 до 2014 г., като клубът задържа правата му и след това. В продължение на 2 сезона е под наем в Америка де Кали (2015-2016), като става шампион на втора дивизия. Веднага след това отива в Кортулуа, отново под наем, преди правата му да бъдат закупени този септември.

ЦСКА очакваше Меркадо вчера, за да премине медицински прегледи и да подпише договор. Нападателят отдавна е в полезрението на клуба, а преговорите с него са стартирали преди няколко седмици.

[sociallocker id=5830] Абонирайте се за канала ни в youtube , за да виждате първи всички нови видео репортажи! Благодарим! https://www.youtube.com/kotasport [/sociallocker]