Сексробини водят до бойкот на Олимпиадата

0
- -

Премиерът на Япония Шиндзо Абе няма да присъства на откриването на олимпиадата в Пьонгчанг на 9 февруари. Причината е скандалът между японците и Република Корея за сексробини по време на Втората световна война, пише „24 часа“. Япония категорично отказва да признае вината си за съдбата на „момичетата за утеха“. Всеки войник от окупационните сили в Корея е имал право да си хареса колкото иска. Така цяло едно поколение е със смесена кръв след края на военните действия.

Руският президент Владимир Путин също обяви, че не смята да посети олимпиадата заради участието на спортисти от държавата като неутрални след невероятния допингскандал, който гори вече две години.

МОК обаче получи няколко неочаквани удара. Шейните станаха третата международна федерация, която отказа да приеме наказанието на руските състезатели само по твърденията на Григорий Родченков. Първо това направиха в биатлона, а след това и в централата по бобслей и тобоган.

В решението на федерацията по шейни се казва, че ако се приеме санкцията, се нарушават основни човешки права. На всичко отгоре случаят е гледан от двама германци и един австриец.

Казусът се заплита допълнително и от факта, че арбитражният съд по спорта отказа да гледа жалбата на федерацията по бобслей срещу решението на собствената й дисциплинарна комисия. Тя бе определена като правно недопустима.

Тепърва арбитражният съд ще започне да гледа всички жалби на руски спортисти, които бяха декласирани от олимпиадата в Сочи и получиха доживотни наказания от МОК. Те са близо 50.

[sociallocker id=5830] Абонирайте се за канала ни в youtube , за да виждате първи всички нови видео репортажи! Благодарим! https://www.youtube.com/kotasport [/sociallocker]