Йордан Йовчев тренира надеждите на спортната гимнастика от В. Търново

0
- -

„Голяма масовост, подходящи бази и условия за работа са основните неща в спорта“, коментира новият генерален секретар на федерацията

Открито занимание с гимнастиците от СК „Етър Стил“ проведе в сряда Йордан Йовчев. Легендата в спортната гимнастика бе във Велико Търново по покана от клуб „7” за среща с деятели и фенове, но не пропусна възможността да поработи и с надеждите от залата на стадион „Ивайло“. В „Етър Стил“ треньорите Калояна Крумова – Цончева и Петър Николов работят с 60 – 70 деца, 46 от тях са картотекирани състезатели. Момичетата и момчетата посрещнаха с огромен интерес единствения гимнастик, участвал на шест олимпиади. Тренировката наблюдаваха и млади борци от школата на заслужилия треньор Лако Лаков.

„Вярвам, че съм бил полезен на децата в техническата част и не само в това. Виждам, че има деца, които активно се занимават със спорта и ние трябва да им помагаме. Първо им показах как се загрява, въпреки че треньорите им го правят, но нека го видят от страничен човек като мен. Искам да им оставя и едно вдъхновение, после споделят: „Батко Йовчев ми каза, че това се прави ето така…”. Те децата ми викат батко Йовчев. Имаха въпроси за големите първенства, те също си имат идоли и кумири и искат да бъдат като тях“, коментира Йордан Йовчев. Спечелилият един сребърен и три бронзови олимпийски медала в момента е насочил усилията си предимно към стрийт фитнес. Това е нов спорт, но изключително популярен и набиращ скорост.

„Миналата година направихме над 20 състезания, отворихме клуб, на който аз съм председател – „Стрийт фитнес България”. Занимаваме се предимно с деца от 12 години нагоре, младежи и девойки. Няма възрастови ограничения, но е предимно за младите хора, които искат да спортуват на открито и на мултифункционалните спортни площадки. Има такава и във Велико Търново благодарение на кмета Даниел Панов. Провеждаме организирани състезания, напътстваме ги как да тренират. Стрийт фитнесът набира скорост и аз организационно подпомагам да се случват нещата“, разказа още Йордан Йовчев, който наскоро беше избран за генерален секретар на федерацията по спортна гимнастика на проведеното общо събрание.

Амбицията на ръководството е да подобрява материалната спортна база, да се обогатяват знанията на треньорите, за да имат децата по-добро ниво на развитие, обясни двукратният световен шампион.

„Сега вече се стараем да имаме масов спорт, да подобряваме базите, за да има децата къде да тренират. Защото, когато няма условия, няма и какво да очакваме, а и треньорите са демотивирани. Като имаш само два уреда, а гимнастиката е от 6 мъжки и 4 женски и липсва пълният набор, не можеш да бъдеш на ниво. А и родителите, като видят недобра атмосфера в залата, няма как да оставят децата си да тренират. Искаме да променим всичко това. Това са основните неща – голяма масовост, подходящи бази и когато изискваш от треньорите, те да имат условия за работа. Проведохме м.г. три световни купи, като на последната имаме бронзов медал на греда на Памела Георгиева, а Христос и Исус Маринови се представят изключително успешно на халки и в отделните уреди. Спортните клубове започват да набират скорост, но има още какво да се желае и няма да стане лесно“, завърши Йордан Йовчев, който в края на заниманието раздаде десетки автографи на младите гимнастици.