Американка подобри два пъти световния рекорд и спечели втора поредна титла

0
1
- -

Американката Клоуи Дигърт подобри два пъти световния рекорд и спечели втора поредна титла в индивидуалното преследване на 3000 метра на световното първенство по колоездене на писта в холандския град Апелдоорн. 21-годишната Дигърт направи първа поправка на световния рекорд в квалификациите – 3:20.072 минути. Предишното върхово постижение беше 3:22.269 на Сара Хамър (САЩ0 от 2010 година в Мексико.

След това Дигърт, която вече има общо седем световни титли, направи световен рекорд и на финала – 3:20.060 минути, побеждавайки представителката на домакините Анемийк Флютен, световна шампионка в преследването по часовник на шосе. Кели Кейтлин, която заедно с Дигърт спечели златото в отборното преследване, завоюва бронзовото отличие.

Представителите на домакините от Холандия Кирстен Уайлд и Ейми Питерс останаха втори в дисциплината „медисън“ за жени, а златото спечелиха Кейти Арчибалд и Емили Нелсън (Великобритания) За Нелсън това е първа световна титла, след като миналата година остана на второ място. Австралиецът Матю Глейзър победи с 2:0 Джак Карлин (Великобритания) на финала в мъжкия спринт.